Díky přerušovanému lockdownu se v našich domácích kuchyních usídlil ještě víc než dřív vynález Marca Pola a jeho čínských kamarádíčků, který se někdy v 11., 12. nebo 13. století vydal hledat jednoduchý jídlo až na konec tehdy známého světa. A našel nudle.
Nebyl by to ale správnej Talián, aby z nich neudělal to největší hogo-fogo luxusní žrádlo, ale zároveň tak levný, že by italská mamma mia porodila ježka. Prostě a jednoduše se tohle jídlo/příloha stalo legendou a navzdory křížovým výpravám proti lepku se zabydlelo i v našich kuchyních.
Těstoviny si musely u nás projít 40-ti lety marasmu, kde se chtě-nechtě musely kamarádit se svíčkovou, kuřetem na paprice a tradiční českou rajskou z protlaku bulharských rajčat. A už u nás zůstaly. My se ale v dnešním dílu kuchyně v lockdownu podíváme na to, jak po McGajverovsku z ničeho udělat pět skvělých a světe div se i výživných obědo-večeří.
Takže za prvý, těstoviny jsou lepší na oběd, protože glykemickej index. Ale když už si tedy koupíte balíček špaget, fusilů nebo papardelů, tak pak co s tím, že. Existuje 5 omáček/směsí, který u nás doma používáme a dáváme tak na frak všem italskejm domácnostem od Udine po Palermo. Tak jdeme na to:
Ale proč to vlastně celý píšu je to, že tímto to prosím vás nekončí! Slíbil jsem totiž jídlo po který nejenom, že budete mít plný břicho, ale bude to taky jakože výživově OK. Abyste pak totiž nedopadli jako Pavarotti, jehož maminka to myslela s klukem dobře, ale po pátém přídavku už koupila větší hrnce! No prostě ke každému takovému jídlu patří totiž PROTEINY. A protože jsme vyvážení a nikomu nebudeme radit, jestli má jíst to nebo tamto, tak tady jsou proteinové “vložky“, které vám zaručí nejen to, že se najíte tak, že za hodinu a půl nestláskáte ještě polovinu studentský pečeti, ale že uděláte i něco pro svoje děcka, že jo. Což neplatí pro boloňskou, do které je již proteinová vložka rozpuštěna jaksi od přirození. Tedy:
Toliko k těstovinám. Nebojte se toho a i když to vypadá složitě, tak díky tomuto jste schopni docílit až 4 na čtvrtou kombinací těstovinových jídel.
Jinak samozřejmě nesmí chybět na závěr pořádná hromada parmazánu, goudy nebo ementálu. Jinak by to ani u nás v Čechách a na Moravě nešlo, no ni?