Adventní doba bývá, navzdory svému účelu, dobou stresu, nestíhání uzávěrek, a pokud máte rodinu, tak je to doba totální krize rodinného managementu, kdy má každý člen rodiny nějaký ten program navíc. V této době mě často přepadá nevděk za všechno, co se mi děje. A je jasné, že tento pocit je neoprávněný.
Na Nový rok jsme si s Martinem udělali brífing ve vaně se skleničkou vína a probrali jsme, co jsme v roce 2016 nechali za sebou. Byla to fakt jízda a já jsem vděčná Bohu, sobě i všem blízkým za to, co je mi každý den servírováno. Nepíšu to tady proto, abych se chlubila, ale je to třeba i inspirace pro všechny, které sem tam přepadá depka z neúspěchu. Sepište si vše, co Vám v uplynulém roce udělalo byť i malou radost, co se Vám v uplynulém roce podařilo, a třeba Vám to dodá sil do dalšího roku. Je to takový zpátečnický vision board 🙂
Na začátku roku jsme se dost plácali v nějakých angínách a byla to fakt mizérie. Dál jsme pracovali na Divoké kuchařce, díky čemuž jsme uvařili i náš první březový sirup. Serióznost situace jsme ztvrdili pořízením výkonného mixéru, který dost přispěl k obohacení našeho gastronomického repertoáru.
Na jaře jsem vysela spoustu semínek nových odrůd (brzy to bude zase aktuální, přečíst si o tom můžete tady), dokoupila jsem dalších pár nových stromů a konečně jsem získala pořádné sazenice chřestu (stromy většinou v zahradnictví Droždín a chřest v Planta Naturalis).
V květnu spatřil světlo virtuálního světa náš první e-book. Divoká kuchařka líného zahradníka, kde shrnujeme doposud získané informace o jedlých rostlinách, na které můžeme běžně natrefit v naší české krajině. Kromě již klasických a dobře známých bezů, šípků, nebo trnek, tu popisujeme i méně známé druhy, dozvíte se tam návod na již zmíněný březový sirup, jak připravovat výhonky z kapradí, nebo jak si připravit indiánskou čokoládu. Ostatně o tom jsme natočili jedno z našich prvních videí 🙂
V červenci slavila naše Fanynka 4 a já jsem pokořila první z klasických dortů – dort Pavlova, na který jsem Vám sem napsala recept. Předesílám, že se mi nikdy nepovedlo upéct klasické pusinky, ale toto dopadlo dobře a byla to fakt slast.
V srpnu jsme hostovali na Restaurant Day u Stříbského mlýna u Ivančic. Bylo to naše první veřejné vaření, taky spousta příprav, a moc jsme si to užili. Je to mimochodem nádherné místo. Díky Veronice Senciové za pozvání!
V září jsme otvírali poličskou semínkovnu, kterou si pod svá ochranná křídla vzala Poličská knihovna, za což taky moc děkujeme. Taky se otevřela první třída v programu Začít spolu v ZŠ Na Lukách, za což jsme moc bojovali, a jsme rádi, že mají rodiče v Poličce možnost výběru.
Vyrazili jsme taky na cesty po Itálii. Na naší milované Sicílii jsme strávili skvělý týden na farmě mezi citrusy, natočili spoustu videí o rostlinách, které tam rostou (některá ještě přibudou). Článek o našem road tripu najdete tady.
Podpořili jsme našeho kamaráda Honzu, který má dost blbou nemoc a sháněl prachy na speciálně upravený bajk, který mu teď skvěle pomáhá v rehabilitaci. Díky Vám všem, co jste si během kampaně koupili naši DK, jsme mohli přispět 300EUR tímto směrem.
Na naší cestě po Belgii jsme v Brugách navštívili muzeum hranolků a dozvěděli se vše o historii a vlastnostech brambor. V muzeu čokolády jsme se dozvěděli vše o kakaových bobech a jak se z nich připravuje tato výtečná, přitom zcela legální droga. A jako třešínku na dortu jsme ochutnali pár divokých rostlin, které se prodávají i v supermarketu.
Letos jsme měli nádhernou úrodu na zahradě (od nových odrůd rajčat, přes lilky, brutnák, ostropestřec, muchhovníky, extrémní množství kdoulí, až po skutečné pikošky v podobě plícněnky přímořské, která chutí připomíná ústřice a ve světě gastronomie je to velký hit), spoustu jsem toho nasemenařila na další roky a podělila se v semínkovně. Jsem za všechno opravdu moc vděčná.
A na závěr tramtadadá vyhlašujeme TOP 10 chutí, které nás i Vás dostaly v roce 2016
Bylo toho hodně a rok 2016 byl pro nás hojný. Těšíme se na výzvy 2017!!!