Podzim je už nevyhnutelně tady a pokud jste měli tak studené září jako my, nejspíš teď chodíte po zahradě a smutně koukáte na množství nedozrálých (především těch teplomilných) plodin. Nám letos například zbylo enormní množství zelených rajčat.
Co tedy s těmi nebohými rajčaty, které očividně nemají kýženou barvu?
Letošní rajčata odrůdy Purple Prince pěstovaná pod vínem v horní části nedozrála, protože byla už příliš zastíněna vinnými listy. Ale protože byla pěstována u jižní zdi domu, nebyla na rostlině patrná dnes zcela běžná plíseň bramborová.
Napadají mě dvě možnosti, co s nedozrálými rajčaty.
Jedna možnost je vytvořit si někde na parapetu rajčatový inkubátor a plody zde nechat dojít. Vyrovnejte je hezky na tácek na okenní parapet a přidejte k nim zralý banán. Ten totiž vylučuje rostlinný hormon ethylén, který pomáhá dozrávání některých druhů plodů. Když pak celý tácek zabalíte do sáčku (perforovaného), celé to můžete urychlit, protože ethylén (v plynném stavu) nebude tolik unikat. Hrozí zase větší nebezpečí zkažení plodů, proto je třeba kontrolovat každý den a pokud by se rajčate začala kazit, postižené plody odstranit. Oblak octomilek mnohé napoví :).
Druhou možností je konzumace zelených rajčat. Tady však pozor. Nedozrálá rajčata obsahují toxickou látku solanin. Jejich tepelnou úpravou se množství této látky značně sníží, ovšem stále je třeba střídmosti a nekonzumovat najednou více než 100g zelených rajčat v jakékoli úpravě.
Zelená rajčata se dají naložit do soudku s jinou zeleninou, dá se z nich udělat čatní, nám však chutnala smažená podobně jako třeba cuketa. Mají zajímavou lehce pikantní chuť a společně s pečenými brambory a jogurtovým dipem jsou důstojným nedělním obědem.
Recept najdete tady.
Jestli máte nějaké ověřené zkušenosti s uskladňováním rajčat, budu moc ráda, pokud se podělíte. Rajčata jsou moje nejoblíbenější zelenina a snažím se mít je z vlastních zásob co nejdéle….
Krásný podzim přeje Mrkwa