Vůně citrónů na Sicílii

Z celého našeho mafiánského dobrodružství si odnáším jednu záhadu. Jak to, že není Sicílie ostrovem s největší obezitou na světě? Sicilané jedí často a hodně a nejvíc asi v noci. Tak to už je samo o sobě na diagnózu.

V září jsme celá naše rodina vyrazili na 14 dní na cestu po Itálii. A projedli jsme se až na Sicílii, na kterou bych Vás chtěla všechny pozvat.

Itálie je v září plná výborného jídla: nejen na pultech tržnic, v okénkách pouličních občerstvení a na prohnutých stolech restaurací, ale hlavně taky volně v divočině. Připadlo mi, že asi polovina stromů a keřů je obtěžkána plody nejrůznějších chutí a vůní. Od malinkatých růžových bobulek pepřovce, s pepřovito-květinovou příchutí, až po obrovské koule pomela, které teprve dozrávalo.

ctrusovy-sad

Naše nadšení jsme se rozhodli zasdílet v seriálu videí na našem Mrkwa YouTube kanálu. Svůj telefon, na který většinou natáčím, jsem ztratila hned na prvním odpočívadle za Vídní, takže musel zaskočit přístroj našeho Kryštofa.

Citrusová farma

Sicílie je vyhlášená svou produkcí citrusů. Našli jsme si proto ubytování na citrusové farmě, asi 3 km od severního pobřeží. Na farmě rostly banány, olivovníky, kaštanovníky, meruňky, kaki, ořešáky, jeden strom manga a všechny možné citrusy. Od nejmenších kumquatů až po obří pomela (když jsem je viděla poprvé, myslela jsem, že tu na stromě rostou kopačáky). Zatímco většina citrusů se sklízí až v zimě, sezóna citrónů je v podstatě nepřetržitá. Měli jsme je tedy denně na stole. A čerstvé, bez chemických postřiků.

citrusova-farma

pomela citrony-na-sirku

Po vzoru Blanky Milfaitové jsme si vyrobili výtečnou citronovou marmeládu (recept na ni najdete zde) a chystáme se taky na domácí limoncello. Od milého správce jsme dostali ještě celou igelitku na cestu domů. Máme co dělat.

kumquat-na-sirku

Kumquat, nejmenší citrus, který se jí celý i se slupkou. Vyrábí se z něj také likér.

 

Etna

Masiv Etny je po botanické stránce naprostý úkaz. Zažijete tu hned několik klimatckých pásem. Roste tu kde co. Na úpatí najdete klasicky citrusy, opuncie, meruňky, fíky, mandloně, zkrátka vše, co potřebuje hodně tepla. Zatímco na jižní a východní straně masivu se daří vinné révě, na západní straně v městečku Bronte jsou ideální podmínky na pěstování pistácií. V létě teplo a sucho, zatímco v zimě chladno, klidně i nějaký ten mrazík, což pistácie potřebují pro úspěšnou zimní dormanci. Zrovna když jsme projížděli, bylo po sklizni a ve městě probíhal pistáciový festival. Sice jsme nenafotili pistácie na stromě, ale zato jsme ochutnali pistáciovou pizzu, palačinky s pistáciovou nutelou, pistáciové arancine a neodolatelnou pravou pistáciovou zmrzlinu.

pod-etnou

img_8866

img_8872

pistaciova-pizza

pistaciova-zmrzlina

Od malička jsem si přála vidět, jak pistácie roste, no a tady se mi to konečně splnilo.

Řečík pistácie – nice to meet you

 

Radost nesmírná, pytlík pistácií na cestu a tradá k vrcholu Etny. Jak se dostanete výš na masiv Etny, okolní lesík připomíná Ždánický les okořeněný o množství kaštanovníků. Místy ale natrefíte na svahy, kde se valila láva a neroste tam zatím nic. Postupně se pak z lávy stane úrodná půda, kde se bude skvěle dařit téměř všemu, co strčíte do země.

Dokonce ve výšce 2000m u lanovky sjezdovky natrefíte na malou zahrádku, kde si místní restaurace pěstuje nějaké bylinky. Dál je však už jen černočerná láva. Ke dvěma spodním kráterům můžete kousek popojet lanovkou a pak s průvodcem v terénním minibusu. Případně tento úsek (převýšení cca 1000m) pěšky, úsek s průvodcem Vás však nemine. Když jsme tam byli my, padla zrovna extrémní mlha s mrholením, takže byl pro nás výlet nahoru pasé. I tak to byl ale skvělý zážitek, především když si představíte, že sopka je stále aktivní. Intenzita erupcí se mění. Poslední větší erupce mezi lety 2002-2003 si dokonce nafilmovala společnost Lucasfilm a záběry použili ve filmu Star Wars: Epizoda III. – Pomsta Sithů.

zahradka-na-etne

Zahrádka na Etně. Pěstovat se evidentně dá přímo v lávovém kamení.

na-etne

Lyžovačka na Etně mimo sezónu

Lyžovačka na Etně mimo sezónu

Palermo

Nevím, kde se ve známé dětské hře vzala slova: „Městečko Palermo usíná,“ protože městečko Palermo nejspíš nikdy nespí. Přesně tak jsem si jej představovala. Křivolaké uličky, oprýskané domy s ozdobnými balkóny plnými nespočtem květináčů, na divoko natažené elektrické vedení, evidentně neexistující dopravní předpisy a pocit, že Vás v ulicích stoprocentně okradou.

mercato-del-capo

Až na to poslední nás v ničem nesklamalo. A naše jednodenní brouzdání Palermem bylo neskonalým zážitkem po všech směrech.

Jako vždy omezujeme památky na minimum a zaměřujeme se na místa, kde se dá něco sníst. A když ne přímo sníst, tak alespoň koukat na to, jak to roste. Jen tak se dá přežít pobyt ve větším městě se třemi malými dětmi.

Nejdřív jsme zamířili do Botanické zahrady, kde jsme nalezli vše, co se nám ve volné přírodě nepodařilo. Popadla mě lehká závist při pomyšlení na tu všechnu nádheru, která se zde dá bez větších problémů pěstovat. nejvetsi-stromZa zmínku stojí například největší sicilský strom, dále třeba mýdelník (produkuje známé mýdlové ořechy), ořechovec pekan (mám plnou kapsu oříšků z něj a budeme klíčit), korkový dub, všechny tropické poživatiny umístěné v mnoha různých sklenících, dvacetimetrové bambusy a nespočet krásných zahradních kompozic.

mydlove-orechy

plody

jezirko-v-botanicke

Naše další kroky mířily do centra. Pokud chcete v centru Palerma zaparkovat, nejspíš při kličkování narazíte na skupinu nahaněčů, kteří postávají na několika parkovacích místech a za drobný poplatek Vám jej podstoupí. Nám se podařilo zaparkovat na legálním parkovišti Piazza Sant´Onofrio. Místo rozbitého parkovacího automatu k nám přicupital pochybně vyhlížející týpek, chtějíc po nás 4EUR parkovného. Systém „You pay, I look.“ Na výběr tedy bylo buď zaplatit, nebo ne a riskovat, že nejspíš po návratu najdete vozidlo na cihlách. Jelikož jsme měli v autě úplně všechno (byli jsme už na cestě domů), dali jsme mu 4 eura a doufali, že auto nenajdeme úplně vybílené.

Vyrazili jsme do ruchu velkoměsta. Pokud chcete zažít špetku arabského světa, doporučujeme Mercato del Capo, který se rozkládá na křivolaké ulici Via Sant Agostino. Nakupují zde místní, takže tu najdete vše od na háku visícího prasete, přepůlených tuňáků, zeleniny všech tvarů a barev, až po nespočet obchodů specializujících se na svatební oblečení pro děti. Pokud se chcete vyhnout tlačenici, vyražte v době končící siesty (kolem čtvrté hodiny).

arancine-dautor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palermské ulice jsou plné pouličních stánků s výtečným jídlem. Zastavte se pro výtečné pane e panelle – smažené cizrnové kuličky, nebo crocché – pro změnu bramborové krokety s bylinkami, rovněž smažené. Pro masožravce jsou k mání žemle pani ca meusa – plněné kousky smažené hovězí sleziny, nebo stigghiola – kozí střívka plněná sýrem, cibulí a petrželí. My jsme ale zase neodolali našim oblíbeným arancine (koule z rýže s nějakým dobrým plněním, obalené ve strouhance a, jak jinak, osmažené). Natrefili jsme na úžasnou arancinérii, kde z tohoto pokrmu vytváří přímo umělecká díla. Tento roztomilý krámek najdete na Via Maqueda 270. Rozhodně doporučujeme. Jedna koule Vás celkem zasytí a stojí 2-3EUR. Nakoupili jsme si pozdní večeři na cestu domů a razili si cestu dál.

pani-v-arancinerii

arancine

Co ale bylo cílem naší návštěvy Palerma, byl zmrzlinový Sherbeth Festival. Co by mohlo být pro celou naši rodinu víc, než festival zmrzlin v Palermu, nevím, ale užili jsme si to náramně.

sherbeth

Ochutnali jsme desítky famózních příchutí, jednotliví prodejci vždy přišli s něčím, co je typické pro jejich region. A tak jsme u jednoho stánku natrefili také na české zmrzlináře Amato z Prahy Letné, kteří nabízeli lahodnou makovou zmrzlinu.

amato

Němci měli pivní zmrzlinu, nějací Francouzi levandulovou, dále tam byly opunciová, vínová, rýžová, čajová, s balzamikem, mandlová, kaštanová, a z Bronte přivezli samozřejmě pistáciovou. Mnoho dalších příchutí nezvládnu ani vyjmenovat. Mě chutnala hodně zmrzlina se slaným karamelem a pak ta ze zeleného čaje.

cajova-zmrzka

sherbeth-ulicka

zmrzlinar

Teprve v pozdním večeru, kdy jsme Palermo opouštěli, se městečko začalo řádně probouzet. Na ulicích to houstlo, u silnic se otevíraly nové a nové stánky s občerstvením, ovocem a zeleninou, zkrátka vším, co se dá pozřít. Jiříkovo vidění.

My už jsme ale neomylně zamířili k domovu a po dvou týdnech strávených v divoké Itálii jsme na navigaci nastavili Brno a vydali se na 24hodinovou cestu domů.

A ještě několik faktických informací o našem výletu.

Cestovali jsme v září (to je nej, protože dozrává spousta chutných plodů. Ujetá vzdálenost z ČR pekelných 2000km. Ale není to tak hrozné, protože se dá cesta rozdělit a vidět spoustu zajímavých míst. My strávili 3 dny v Římě, pak Pompeje, využili jsme tyto kempy (Vulcano Solfatara, Nettuno), které můžeme doporučit (ale opět, bylo to super, protože to bylo mimo největší sezónu a kempy nepraskaly ve švech).

camp-vulcano

Během naší cesty jsme využívali ubytování přes server airbnb, kde lidé nabízejí k pronájmu své nemovitosti. Dostanete se tak na o dost zajímavější destinace než jsou sterilní hotely, potkáte zajímavé lidi a někdy pojíte i místní jídla. Bydleli jsme takhle například v Liége na lodi, nebo v domě na pláži na francouzském pobřeží. A teď na Sicílii v krásném domě s bazénem uprostřed citrusové farmy. Týden v takovém domku pro pět lidí přijde na cca 13.000,-Kč.

V našem pronajatém domku na Sicílii

V našem pronajatém domku na Sicílii

Homeschooling v našem římském bytě

Homeschooling v našem římském bytě

Jsme vždy nadšení a těšíme se na nová zajímavá místa. Rozhodně můžeme Airbnb doporučit. Mají příjemný věrnostní program. Zaregistrujte se přes náš odkaz a dostanete kredit 600Kč na první ubytování. Stejný pak dostaneme i my.

I když je někdy cestování s dětmi náročné, má to pro celou rodinu velký přínos, ale o tom zas třeba příště.

Přejeme Vám hodně krásných zážitků na Vašich cestách!

 

Aňa a Martin

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.

Komentáře