Všechno zlé je k něčemu dobré

Možná Vám něco říká takový ten pocit, kdy je všechno proti Vám, nic se nedaří (my ženské to dobře známe zhruba každý měsíc v období PMS) a pak Vás najednou překvapí něco příjemného.

No tak to se mi přesně stalo minulý týden, kdy jsem jela na konferenci pro učitele angličtiny do Olomouce. Samozřejmě jsem vyjela pozdě, čaj, který jsem si nachystala do kelímku na cestu, jsem zapomněla doma a na cestě jsem k tomu všemu potkala dvě objížďky. Nadávala jsem v autě nahlas a když jsem místo Hřebečského tunelu projížděla serpentýnami okolního lesa, zahlédla jsem v listnatém porostu husté koberce medvědího česneku. V tu chvíli bylo jasné, že i když to v Olomouci dopadne jakkoli, po cestě zpátky si zastavím a natrhám plnou čepici listí na pesto z medvědího česneku.

 

Jak řekla, tak taky udělala.

Po cestě zpět jsem zastavila na plácku, kde nějaký chlápek zřejmě vyměňoval pneumatiku u auta, a rychle zmizela v lese. Nebudu to prodlužovat. Natrhala jsem asi kilo a půl listů z medvědího česneku a s rozzářeným úsměvem se vrátila domů.

allium ursinum

Pesto z medvědího česneku byla moje letošní jarní výzva.

Těšila jsem se, jak budu zkoušet měnit ingredience a jejich poměry. Mou vizí bylo pesto z českých surovin, což se až na sůl nakonec podařilo! Po neúspěšném víkendovém výletě za touto výtečnou cibulovinou jsem našla „svatý grál“ jen tak mimochodem u cesty. Všechno zlé je k něčemu dobré. To si nechám vytesat do náhrobního kamene.

 

Abych nezapomněla: recept na české pesto z medvědího česneku najdete tady.

 

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře