Všechno nejlepší ke dni dětí!!!

1.červen je místem v kalendáři, kam svoje zraky upírají nejčastěji děti. Již tradičně se roztáčí festival her a soutěží, kdy každé dítě většinou přichází ověnčeno sladkostmi všeho druhu.

Zvýšená koncentrace cukru (stejně jako skákacích hradů) je pro tyto dny typická.

Myslím, že nepatřím mezi úzkoprsé rodiče, kteří by kategoricky odmítali sladké, ale co je moc, to je příliš. Během tohoto týdne přišly děti každý den s nějakým „mňam, mňam“ bonbónovým úlovkem, večer si pak prostřední Štěpánka stěžovala na bolest bříška. Překvapivě.

Do toho měl náš Kryštof narozeniny a je nepsaným pravidlem přinést do třídy pytlík bonbónů, nebo zkrátka něco sladkého kamarádům na přilepšenou. Toto „dětské LSD“ pak vystřelí jejich aktivitu do nebeských výšin, a vzhledem k tomu, že na většině škol nemají moc příležitostí k ventilaci nahromaděné energie, vypadá to v našich školách o přestávkách jako na hodně divoce rozjetém večírku.

medvěd no sugar

Chceme se teď s Vámi podělit o recept na domácí gumové medvídky, které zaznamenaly celkem úspěch a pomůžou Vám ke kompromisu mezi hyperaktivním a zklamaným dítětem. Jsou složeny opravdu jen z ovoce a agaru (alternativa želatiny z mořských řas). Při výrobě je celkem sranda, je to hrozně jednoduché a dá se experimentovat! Prostě ideální aktivita na vaření s dětmi.

Na začátku jsme zainvestovali cca 150,-Kč do formy na medvídky a žížalky, což jsou jednoznačně nejoblíbenější tvary gumových bonbónů. Koupíte např. tady. A pak už to šlo samo!

IMG_7994

Budeme potřebovat směs ovoce podle chuti, barvy a taky podle toho, co máme zrovna na zahradě. Vždy je dobré, aby tam byla kyselá i sladká složka.

Pak máme dvě možnosti. Buď budeme bonbóny vyrábět ze šťávy získané z ovoce (budou víc průhledné), nebo z rozmixovaného ovoce. Tuto variantu zvolte, pokud máte doma výkonný mixér, který ingredience rozmixuje na padrť. Nepřijdete tak o žádné cenné látky obsažené v dužnině.

Tekutinu pak smícháte s agarovým práškem. My jsme dávali 1 čajovou lžičku na 2dcl tekutiny. Pokud Vám takto medvídci neztuhnou, je dobré při dalším pokusu trochu agaru přidat. Přivedete k varu a ihned odstavíte a lijete do formy. Kdo nemá medvídky, může požít jakoukoliv jinou formu. Směs se dá nalít i na plech vystlaný pečícím papírem a tvary vykrajovat vykrajovátky, které máte doma. Nechte vychladit a vyklopte z formy.

žížaly!

 

Při našem prvním odlévání jsme vyzkoušeli to, co jsme měli po ruce, takže tady jsou naše typy na kombinace chutí.

medvídci - suroviny

Žlutý – půlka banánu, 1 asi 1,5cm tlusté kolečko čerstvého ananasu, šťáva z 1/2 pomeranče

Červený – 5 větších jahod, šťáva z 1/2 citronu

Zelený – kolečko ananasu, šťáva z 1/2 pomeranče, cca 5 lístků máty

 

Přejeme hodně legrace s děckama při experimentování a nejraději s nimi místo dárků vyražte někam na výlet nebo do kina. My volíme Alenku v říši divů od Tima Burtona a domácí gumové medvídky k tomu!

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře