Voňavé Velikonoce v karanténě

Letošní Velikonoce jsou vskutku speciální a asi nikoho by na popeleční středu, kdy začíná čtyřicetidenní doba půstu, křesťanského očistného období, nenapadlo, jak moc očistná doba to bude pro nás všechny, bez rozdílu vyznání.

Osobně jsem vystřídala snad všechny polohy emocí, od koncentrovaného stresu, přes záblesky opravdové laskavosti, velkou vděčnost, pocity sounáležitosti, a ano i neodbytný pocit vzteku a naštvanosti.

Je moc věcí, které nás koronavirus naučil, o tom se tady opravdu nebudu rozepisovat, je to na zvláštní článek. Každopádně si myslím, že nás tahle zkušenost posílí a záleží jen na nás, jak s tím pak naložíme.

Ale zpátky k Velikonocům.

Letos budou zkrátka jiné a pro některé z nás určitě v lecčem náročnější. Pokud jste například zvyklí trávit svátky v širším kruhu rodiny, ale zůstali jste uvězněni v panelákovém 1+1 na pražském sídlišti, bude se vám jistě slavit obtížněji. Také prokličkovat se někam do přírody a nikoho při tom nepotkat bude jistě svízelné.

Nicméně právě pro vás, ale i všechny dobré lidi v karanténě, jsme přispěchali s velikonočním menu, se kterým přitáhnete trochu přírody do své garsonky a vůní jistě poškádlíte i své sousedy.

Máme štěstí, že letos jsou Velikonoce poměrně pozdě, takže venku už roste kdejaký plevel, ale pomoct si můžeme i v obchodě.

Prostě, udělejme si letos ty svátky pěkné, ať už jsme uvízli kdekoli a s kýmkoli.

Na zelený čtvrtek si můžete uvařit výtečnou kopřivovou polévku, která Vás zaručeně postaví na nohy. Na bílou sobotu můžete upéct pomerančové velikonoční jidáše a na Boží hod velikonoční připravte pečínku v seně, která i v tom nejbetonovějším paneláku vykouzlí vůni venkova. No a na velikonoční pondělí si můžete představovat, jak si koledníci pochutnávají na kopřivové roládě, zatímco ji celou sníte sami.

 

Kopřivová polévka

Rurální varianta klasické špenátové polévky. Kopřiva je téměř kouzelná bylina, která léčí snad skoro všechno. Nejlépe nám však poslouží při čištění krve, takže na jaro jak dělaná. Pokud máte štěstí a narazíte na kopřivu v místě, kam nechodí pejsci na záchod, jistě bude výživnější než špenát ze supermarketu….

100g mladých výhonků kopřiv

1 najemno nakrájená cibule

2 menší pórky (nebo 1 velký) nakrájené na kolečka

2 stroužky česneku – nakrájené na plátky

2 lžíce másla

1 lžíce rýže

1l zeleninového vývaru

sůl a pepř

čerstvý kozí sýr (nepovinné)

Kopřivy propláchneme a odtrhneme tuhé stonky (v rukavičkách).

V rendlíku na másle osmahneme cibuli, přidáme pórek, česnek a chvíli restujeme do změknutí (nikoliv do zhnědnutí). Přidáme rýži a podlijeme vývarem. Přivedeme k varu, vaříme zvolna asi 10 minut, přidáme kopřivy a ještě asi 5 minut povaříme.

Odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme podávat. Skvěle se k polévce hodí kozí sýr, můžem taky zakápnout oblíbeným olejem a posypat sezamovými semínky.

 

Pomerančové jidáše

Letos jsme se rozhodli jidáše obměnit a přidali jsme domácí kandovanou pomerančovou kůru. Při její výrobě nám zbyl výborný hořkosladký sirup, kterým jsme pak jidáše potřeli. Takže nejdřív si připravíme právě ten.

Domácí kandovaná kůra z pomeranče

oloupaná kůra ze dvou pomerančů (chemicky neošetřených)

150ml pomerančové šťávy

200g krupicového cukru

Kůru nakrájíme na tenké proužky, vložíme do rendlíku, zalijeme vodou (aby byla kůra ponořená) a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut a scedíme. V rendlíku si tentokrát svaříme cukr s pomerančovou šťávou, přidáme kůru, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny. Kůru pak vylovíme a na mřížce usušíme (trvá to několik hodin), zbylý sirup nevyhazujeme, můžeme s ním potřít hotové jidáše.

 

Jidáše

500g hladké mouky

60g  cukru

300ml plnotučného mléka

40g droždí (1 kostka)

2 žloutky

150g změklého másla

kandovaná pomerančová kůra dle chuti

špetka soli

Nejdřív si připravíme kvásek. V polovině vlažného mléka rozmícháme lžíci mouky, lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme půl hodiny na teplém místě vzejít a pak přidáme s moukou, cukrem, žloutky, máslem, špetkou soli a na drobno nakrájenou kandovanou kůru. Na závěr přilijeme vlažné mléko.

Vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout.

Předehřejeme troubu na 160°C (horkovzdušnou). Připravíme si plech s pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Z těsta válíme válečky, které splétáme do různých tvarů (šneci, housky, uzly,…), na povrch můžeme zapíchnout kousky pomerančové kůry. Rozložíme na plech (s dostatečnými rozestupy) a pečeme 15-20 minut. Po vyjmutí ihned potřeme pomerančovým sirupem, který nám zbyl z kandované kůry.

 

Pečínka na seně

Tohle je pecka a opravdu provoní interiér senem. Pokud nemáte kvalitní čisté seno z vlastní louky, najdete řešení ve zverimexu (ty jsou otevřené!), nebo poproste souseda, který třeba chová zakrslého králíka 🙂

Můžete použít kuře, ale na Velikonoce se asi nejvíc hodí jehněčí.

1 kuře

cca 3 hrsti sena

sůl, pepř

1 citron, rozpůlený

1 cibuly – rozkrojenou na čtvrtky

větvičku rozmarýnu (ale může být třeba levndule, tymián, atd.)

Troubu rozehřejeme na 180°C. Kuře osolíme a opepříme, dovnitř vložíme cibuli, citron a bylinky. Pekáč vysteleme senem, položíme na něj kuře a dalším senem zakryjeme. Pečeme zakryté poklicí 2-2,5 hodiny dle velikosti kuřete. Doporučujeme podávat s karamelizovanou mrkví a bramborovo-celerovou kaší. Nebo si můžete upéct naši velikonoční nádivku.

 

Kopřivová roláda

Když už jsme u těch kopřiv, tak tady je další recept. Jako náplň můžete použít snad opravdu cokoliv. Já jsem chtěla využít náš oříškový čedar.

200g čerstvých jarních kopřivových výhonků

3 vejce

1 lžíci hladké mouky

3 lžíce mléka

sůl pepř

Kopřivy propereme a spaříme vroucí vodou. Scedíme a přebytečnou vodu vyždímáme.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vložíme spolu s kopřivou, mlékem, trochou soli a pepře do mixéru a rozmixujeme. Nalijeme do mísy, přidáme mouku a opatrně vmícháme taky sníh. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 15-30 minut (podle tloušťky těsta).

Vytažené těsto ještě teplé srolujeme i s pečícím papírem do rolády (aby nám neztvrdlo rovné), přikryjeme utěrkou a necháme zchladnout. Pak opatrně rozrolujeme, naplníme libovolnou náplní (nejrůznější pomazánky, zelenina, sýr,…) a zase zarolujeme 🙂

Nakrájíme na plátky a volným tempem předkládáme návštěvám…

Oříškový čedar

120g vlašských ořechů

1 lžíce japonské pasty miso

3 lžíce rajčatového protlaku

60g lahůdkového droždí

lžičku jablečného octa

šťáva z poloviny citronu

1/2 lžičky sladké papriky

sůl, pepř

všechny ingredience kromě soli a pepře umixujeme v blenderu (nejdřív funkcí „pulse“, potom dohladka). Pak dle potřeby přidáváme vodu. Dochutíme solí a pepřem.

 

 

 

 

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře