Vánoční krocan s brusinkovou omáčkou

Tak jako u nás jsou Vánoce pevně spjaty s konzumací smaženého kapra, v angloamerickém světě je maskotem Vánoc krocan. A když říkám krocan, nemyslím tím žádného bohouška. Správný americký krocan má alespoň 10kg a sjede se na něj celá rodina. Každý rok jich tak především díky Vánocům a svátku Díkůvzdání padne jen v U.S.A. na tři sta milionů.

Je tradicí, že každý rok dá prezidentská rodina symbolicky milost jednomu krocanovi, který pak stráví podzim života někde na farmě.

Ostatní to však mají spočítané. A aby nepřišel takový krocan nazmar, je na naší zodpovědnosti s ním naložit co nejlíp.

My jsme letos udělali průzkum napříč internetem a upekli vynikajícího šťavnatého krocana s brusinkovou omáčkou a mačkanými brambory.

krůta zvrchu

Pečená krůta může být důstojným novoročním obědem. My jsme ji pekli na Štěpána a i když jsme sehnali pouze 3 a půl kilovou, dojídali jsme ji v osmi lidech ještě druhý den. Byla výborná a příští rok ji určitě upečeme zas.

Nebudeme dlouho napínat a tady je:

1 krocan

3 mrkve

2 petržele

1/4 bulvy celeru

2 cibule

1 citrón

125 g másla

5 stroužků česneku

1 lžička tymiánu

1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo snítka čerstvého)

1/2 lžičky bazalky

8 plátků slaniny

sůl a pepř

Brusinková omáčka:

200 g sušených brusinek

1 sklenice nakládaných brusinek

2 pomeranče

5 hřebíčků

1 badyán

lžíce hladké mouky

Brusinkovou omáčku si připravíme ze dvou pomerančů, které si okrájíme a dužninu nakrájíme na malé kostky. Lehce je podusíme s kořením  i se zbylou sťávou z odkrojků pomeranče. Po 5 minutách přidáme  sušené brusinky a nakládané brusinky a vše zvolna provaříme asi 5 minut.

Krocana řádně osolíme a opepříme. Mezi kůži a prsa (dostaneme se tam rukou, nebo si pomůžeme polévkovou lžící) naplníme ochucené bylinkové máslo, které si připravíme z bylinek, másla (lžíci másla si necháme bokem na jíšku) a utřeného česneku. Máslo tak krásně ochutí maso a zachová jej šťavnaté.

Zbylým ochuceným máslem potřeme krocana zvenku. Do krocana dáme rozpůlený citrón a cibuli. Při pečení se tak bude krocan ochucovat i zevnitř. Zbylou zeleninu nakrájíme na větší kostky a necháme ji v pekáči péct společně s krocanem. Ideální doba pečení záleží na velikosti krocana, ale ideální je jej péct 3-4 hodiny při 140°C  a po cca 2 -3 hodinách prsa přikrýt plátky slaniny a zabránit tak jejich předčasnému vysušení. Dopékáme na kůrku cca 15 minut při 180°C. Po upečení krocana dáme do jiného pekáče  a zakryjeme alobalem. Přípravíme si máslovou jíšku z másla a mouky a zalijeme vypečenou šťávou. Necháme provařit a dochutíme solí, pepřem a šťávou z pečeného citrónu z krocana.

Krocana porcujeme ostrým nožem za užaslých pohledů všech stolujících. Podáváme se šťouchanými brambory, brusinkovou omáčkou, pečenou zeleninou a omáčkou z výpeku.

Šťastné a veselé

Vaše Mrkwa

krůta

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře