Vánoční hvězda (nebo taky velikonoční)

Pro všechny, kteří jsou už přejezení sladkýma vánočkama a spol. tu máme vánoční hvězdu na slano!

Můžete si ji samozřejmě upéct kdykoli během roku, teď o Vánocích může být komplikované sehnat čerstvé kopřivy, ale aspoň špenát seženete. Dají se taky použít kopřivy sušené (kdo suší pro slepice, tak bingo!)

Svízel může nastat při správném pochopení tvoření samotné hvězdy. Nepovedlo se mi sem nahrát fotky z postupu (jsou nějaké velké, či co), tak lepší bude, pokud se kouknete na video, třeba zde v tomto videu od nějaké druhé minuty se to odehrává.

Přátelé není čas ztrácet čas, s chutí do toho a půl je hotovo…

 

450g hladké mouky

150g celozrnné mouky

1 kostka droždí, nebo 7g sušeného aktivního droždí

120ml vody

120ml mléka

1 lžička cukru

2 velké hrsti kopřivových (i sušených), nebo špenátových listů

1 vejce

1 lžička soli

Na náplň:

2 menší cibule

4 stroužky česneku

1 plechovku sekaných rajčat

1 malou plechovku rajského protlaku

sůl, pepř

 

Nejdřív si vyrobíme kvásek. Droždí si rozmícháme ve vlažném mléku, přidáme lžičku cukru a necháme na 10 min. na teplém místě. Mezitím si rozmixujeme vejce s vodou a se špenátem. Ve velké míse smícháme mouky se solí, přidáme špenátovou směs a kvásek a důkladně prohněteme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout cca hodinu a půl.

Nyní přichází na řadu náplň. Já jsem použila podobnou rajčatovou směs  jako třeba na těstoviny. Pokud máte domácí rajčatovou omáčku od maminky, jako já, použijte tu. Jinak si vystačíte s plechovkou rajčat a plechovkou protlaku (tu tam dávám hlavně kvůli barvě, když už budeme mít pěkné zelené těsto, chceme mít i pěknou červenou náplň). Na trošce oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek podlijeme rajčaty a protlakem a dusíme, dokud směs pěkně nezhoustne. Podle chuti osolíme,  opepříme a já rada přidavam i lžičku oregána.

Vykynuté těsto si rozdělíme na 2 díly. Z prvního rozválíme kulatou placku (tak, aby se vešla na váš plech). Placku rovnoměrně potřeme rajčatovou směsí, z druhého dílu těsta vyválíme stejnou placku, kterou tu první přikryjeme.

A pak přichází ta legrace. Doprostřed placky položíme sklenici, která nám bude indikovat střed. Od ní pak nakrojíme osm rovnoměrných paprsků. Dvojice paprsků pak zrcadlově 2x zkroutíme směrem od sebe a na konci spojíme. Tak vznikne hvězda, ze které vám vypadnou hned obě bulvy ven na sváteční talíř.

Na závěr můžeme ještě posypat nějakým zrním, doporučuji ještě máznout vejcem. Pečem na 180 asi 45 minut (zkrátka až to začne hnědnout, je to hotové.

Tohle je jen jedna možnost z bžiliónu dalších variant. Můžete plnit pestem, oříškama, naslano, nasladko, s ovocem i zeleninou. Krásná je na tom ta symbolika, že si prostě každý z rodiny utrhne jeden paprsek. Třeba k vánoční snídani…

 

Opatrujte se a hezké svátky. Pusu na to!

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře