Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-includes/post-template.php on line 284

Těstoviny už nemůžu ani vidět

Díky přerušovanému lockdownu se v našich domácích kuchyních usídlil ještě víc než dřív vynález Marca Pola a jeho čínských kamarádíčků, který se někdy v 11., 12. nebo 13. století vydal hledat jednoduchý jídlo až na konec tehdy známého světa. A našel nudle.

Nebyl by to ale správnej Talián, aby z nich neudělal to největší hogo-fogo luxusní žrádlo, ale zároveň tak levný, že by italská mamma mia porodila ježka. Prostě a jednoduše se tohle jídlo/příloha stalo legendou a navzdory křížovým výpravám proti lepku se zabydlelo i v našich kuchyních.

Těstoviny si musely u nás projít 40-ti lety marasmu, kde se chtě-nechtě musely kamarádit se svíčkovou, kuřetem na paprice a tradiční českou rajskou z protlaku bulharských rajčat. A už u nás zůstaly. My se ale v dnešním dílu kuchyně v lockdownu podíváme na to, jak po McGajverovsku z ničeho udělat pět skvělých a světe div se i výživných obědo-večeří.

Takže za prvý, těstoviny jsou lepší na oběd, protože glykemickej index. Ale když už si tedy koupíte balíček špaget, fusilů nebo papardelů, tak pak co s tím, že. Existuje 5 omáček/směsí, který u nás doma používáme a dáváme tak na frak všem italskejm domácnostem od Udine po Palermo. Tak jdeme na to:

  • Pomodoro – klasika největší. Stačí mít doma aspoň 2 plechovky rajčat a pak už jen klasickej postup – oliváč – cibulka (opravdu!) – rajčata – česnek – bazalka/oregano (podle chuti) – kdo má rád sladké, tak si tam potajmu loupne lžíci cukru – a pěkně podusit. A italský babičky budou blednout závistí.
  • Spinachi – verzi se špenátem (ne protlakem! Ale aspoň sekaným) zná asi taky každej. Tady je naše – cibulka na másle – mražený špenát – česnek – muškátový oříšek – 33% smetana ke šlehání (12% prosím nechte v regálu) – probublat a je to.
  • Fungi – ještě než se na Vysočině díky panu kůrovci začnou pěstovat palmy olejné, tak je potřeba využít nasušených nebo zamražených plodů lesa – cibulka na másle (jak jinak) – namočené nebo zamražené hříbky! – tymián – 33% smetana ke šlehání.
  • Bolognese – pod boloňskou se dá schovat všechno, je to takový český synonymum pro mleté maso v rajčatové omáčce. Proto toto není ta z Boloně, ale ta ze zoufalství, když vám hladový děcko okusuje nohu a líčí pasti na kočku s vidinou, že ho zpomalí než doběhne k misce pro granule. Tedy – cibulka na oliváči – mleté maso – 2 plechovky rajčat – 1 protlak – česnek – a zase bazalka/oregáno/tymián a prásk to!
  • Freestyle – tady už se kreativitě a zoufalství meze nekladou, takže jen pár příkladů – smetanovo-lučinová, mrkvovo – curryová, papriková se smetanou, brynzová…. A dalo by se pokračovat.

.        .        

Ale proč to vlastně celý píšu je to, že tímto to prosím vás nekončí! Slíbil jsem totiž jídlo po který nejenom, že budete mít plný břicho, ale bude to taky jakože výživově OK. Abyste pak totiž nedopadli jako Pavarotti, jehož maminka to myslela s klukem dobře, ale po pátém přídavku už koupila větší hrnce! No prostě ke každému takovému jídlu patří totiž PROTEINY. A protože jsme vyvážení a nikomu nebudeme radit, jestli má jíst to nebo tamto, tak tady jsou proteinové “vložky“, které vám zaručí nejen to, že se najíte tak, že za hodinu a půl nestláskáte ještě polovinu studentský pečeti, ale že uděláte i něco pro svoje děcka, že jo. Což neplatí pro boloňskou, do které je již proteinová vložka rozpuštěna jaksi od přirození. Tedy:

  • Masový kuličky – hodí se ke všemu a děcka vám za ně urvou ruce – doporučuju je udělat dřív hodit klidně do mrazáku a jakmile bude třeba tak šup s nimi do omáčky!
  • Kotleta/kuřecí/krůtí plátek – prostě nedostižná klasika
  • TOFU – překvapení dne, ale když ho pěkně na oliváči opečete dozlatova, tak zaručuju, že se po něm do pár minut slehne zem..
  • Vaječná omeleta – ne, nehráblo mi a ano se to hodí ke všem výše uvedeným omáčkám

Toliko k těstovinám. Nebojte se toho a i když to vypadá složitě, tak díky tomuto jste schopni docílit až 4 na čtvrtou kombinací těstovinových jídel.

 

Jinak samozřejmě nesmí chybět na závěr pořádná hromada parmazánu, goudy nebo ementálu. Jinak by to ani u nás v Čechách a na Moravě nešlo, no ni?

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře