Sváteční red velvet cake

Byla to jedna z našich vánočních gastro výzev. Vytvořit jeden z klasických dortů pro naši Štěpánku, která slaví narozeniny na Štědrý den. Americkou červenobílou klasiku, která je v Americe jedním z nejoblíbenějších dortů vůbec.

Přidává se do něj červené barvivo, což ve třicátých letech velice podpořil jistý pan Adams, majitel firmy na potravinářská barviva. Opravdu si nemůžeme dopřát tuto módní záležitost bez umělých potravinářských barviv?

Prolustrovali jsme síť křížem krážem a splácali dohromady to, co nám přišlo nejlepší. Výsledkem je dort s uspokojivou vínovou barvou (místo karmínově červené).

red-velvet-cake

Takže co z přírodních věcí Vám krásně obarví jídlo na červeno? Ano, správně, nejlepší je v tomto červená řepa. Je červená, zdravá a snadno k sehnání. Nám se obzvlášť líbí, že je to věc, kterou si vypěstujete na zahrádce a uskladníte ve sklepě.

U tohoto receptu platí dvojnásob, že pečení je chemie. Mnoha reakcím však pramálo rozumím, takže slepě předávám ověřený postup.

Řepu je třeba rozmixovat syrovou, kvůli co nejpřesvědčivější barvě. A aby toho nebylo málo, přidáme přepasírované maliny – kdo má zamražené z léta, je king!

Ingredience

270g hladké mouky

3 lžíce RAW práškového kakaa

1 lžička soli

2 lžičky kypřícího prášku

1 lžička vinného kamene

220g másla

1 vanilkový lusk

350g cukru krystal

4 vejce

120ml podmáslí

120ml bílého jogurtu

200g syrové červené řepy

4 lžíce šťávy z citronu

Na krém:

250g smetanového sýra (např Philadelphie)

100g másla

250 g cukru moučka

semínka z 1/2 vanilkového lusku

rozmixovana-repa

Troubu předehřejeme na 170 °C (horkovzdušnou). Připravíme si pyré z červené řepy. Oloupanou řepu rozmixujeme v blendru se lžící vody. Čím hladší pyré bude, tím lépe.

Taky si připravíme malinovou šťávu. Rozmražené maliny přepasírujeme přes sítko nebo gázu tak, aby v džusu byla i dužnina.

Budeme dále potřebovat 3 misky. V první (menší) misce smícháme sypké ingredience a odložíme stranou.

Ve druhé (největší) misce vyšleháme změklé máslo s cukrem a zrníčky z vanilkového lusku. Po jednom pak všleháme vejce.

Ve třetí misce smícháme podmáslí, jogurt, řepu, maliny a citronovou šťávu.

Střídavě přimícháváme do největší misky k máslu sypkou směs a „červenou“ směs. Důkladně promícháme a nalijeme do vymaštěných a vysypaných forem (my jsme použili dvě o průměru 23cm). Pečeme cca 30 minut, samozřejmostí je zkouška špejlí.

Necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém rozšleháním všech ingrediencí. Hotový dáme zchladnout do mrazáku nebo ven na mráz.

Hotové korpusy promažeme krémem, spojíme a namažeme i povrch dortu.

Opět vychladíme, aby byl krém pěkně ztuhlý.

 

stepka-8

Štěpánka 8

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře