Superfood zimní salát

Připadám si trochu bizarně v období masopustních zabíjaček vkládat recept na salát. Ale i během masopustu se můžeme trochu odlehčit, obzvlášť když se jedná o superfood salát.

Tak se podívejme na to, co to vlastně je to sjúprfůd? Toto trendy označení poukazuje na potraviny, které obsahují velké množství nám prospěšných látek a mají blahodárný vliv na náš organismus. Účinky jsou téměř kouzelné, jakože třeba omládneme, nebo se ochráníme před rakovinou, že nám upadne bradavice na nose, apod.

Superfood potraviny spojuje také to, že většinou jich staší pozřít velmi málo, abyste pokryli denní potřebu prospěšných látek. Tato vlastnost se velmi hodí mimojiné proto, že jsou mnohdy tyto potraviny značně drahé.

Regály obchodů se zdravou výživou jimi přímo přetíkají, stačí vejít. Spoustu superfood potravin si však můžete vypěstovat na Vaší zahradě, nebo je najdete v divočině a nebude Vás to stát vůbec nic. Je jich opravdu spoustu, vyjmenuji alespoň některé z nich. Jsou to třeba borůvky, brusinky, červená řepa, kadeřávek, chřest, šípky, echinacea, kotvičník zemní, mandle, vlašské ořechy, černý rybíz, goji, dýňová, lněná, ostropestřcová semínka a loni jsem poprvé zkoušela i chia semínka. To je trochu složitější na pěstování, ale dá se to!

Rádi bychom se s Vámi teď podělili o recept na vynikající salát, který jsme s Martinem poprvé ochutnali před dvěma lety v Anglii. Jestli čekáte nějaké romantické vysvětlení, kdo nám tento skvělý recept svěřil, tak Vás asi zklamu. Koupili jsme si ho v kelímku v Marks and Spencer během našeho bloumání po Stratford Upon Avon. Zachutnal nám ale natolik, že na něj stále myslíme a já se musím přiznat, že jsem si ho párkrát koupila zas.

Letos jsem se ale rozhodla, že si ho uděláme doma a voilá – tady je, ve více či méně pozměněné podobě, ovšem chutná skvěle a ingredience není moc náročné sehnat. Možná se Vám bude zdát, že je jich tam moc, ale když si koupíte od každé pytlík, vydrží Vám to na celou zimu. Oříšky, které v receptu jsou, můžete obměňovat podle toho, co máte zrovna doma. Mě zbylo něco z vánočního pečení a pistácie máme ještě ze Sicílie :)

Suprfood zimní salát II

Co můžeme tedy po pozření tohoto salátu očekávat?

Quinoa – jedná se o tzv. kompletní bílkovinu – obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je dobrá snad na všechno (proti rakovině, migrénám, osteoporóze, vysokému krevnímu tlaku, neobsahuje lepek, pomáhá při cukrovce a je vhodná při redukční dietě. Co víc si přát?

Černá rýže – má největší obsah antioxidantů ze všech druhů rýží, má protizánětlivé účinky, protirakovinové, prospívá při srdečních onemocněních, podporuje imunitu, snižuje hladinu špatného cholesterolu, je vhodná při redukční dietě a rovněž je bez lepku. U nás ji asi sotva vypěstujeme, ale takový poklad se snad vyplatí i přivézt.

 Zázvor – má antibakteriální účinky, působí preventivně proti chřipce, nachlazení, migréně, pomáhá při chemoterapiích, nevolnostech (i těhotenských), kocovině, menstruačních bolestech, rovněž působí proti pálení žáhy, proti nadváze, a snižuje krevní tlak

Mandle – jsou zdrojem omega 3, působí příznivě na nervový systém, prevencí proti vzniku Alzheimerovy choroby, rakoviny, osteoporózy, působí příznivě na pleť, vlasy, zuby a nehty (jsou to oříšky na krásu), snižují hladinu cholesterolu, zlepšují činnost srdce a posilují imunitu

Arašídy – zdroj antioxidantů, prevence srdečních onemocnění, ischemie, aterosklerózy, působí proti předčasnému stárnutí, podporují paměť, pozornost a obnovu buněk, příznivě působí na mužskou a ženskou potenci

Pistácie – opět antioxidant, jako snad všechny ořechy příznivě působí na nervový systém, snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu, detoxikují, podporují růst vlasů, nehtů, chrání kosti

Česnek – přírodní antibiotikum, chrání před rakovinou, působí na úbytek nádoru, posiluje imunitu a každému bych vřele doporučila mít jej ve spíži, a nejlépe i na zahrádce

Mrkev – má omlazující účinky, zdroj antioxidantů, léčí šeroslepost, pomáhá v léčbě neplodnosti, zvyšuje odolnost proti virózám a chřipkám, pro mnoho z nás to byla první tuhá strava, a co si budeme povídat, mrkwa je prostě nej!

 

A tady je ten legendární salát:

Ingredience pro 4-5 osob:

100g quinoi

50g černé rýže

1 větší mrkev

200g mraženého hrášku

1 střední červená cibule

mix oříšků (50g mandlí, 50g nesolených arašídů, 30g nesolených pistácií

na dresing:

4 lžíce panenského olivového oleje

2 lžíce sojové omáčky

2 lžíce rýžového octa

2 lžíce citronové šťávy

1 utřený stroužek česneku

zázvoru velikosti vlašského ořechu jemně nastrouhaný

2 lžičky medu

Quinou a rýži uvaříme každé zvlášť podle návodu. Cibuli nakrájíme na velejemno a mrkev nakrájíme na 3-4 cm dlouhý julienne (rozuměj velmi tenké proužky). Vše smícháme, přidáme rozmražený hrášek a oříšky.

Všechny ingredience na dresing dáme do menší zavařovací sklenice, zašroubujeme víčko a důkladně protřepeme.

Salát rozdělíme na jednotlivé porce a každou zakápneme cca 2 lžícemi dresingu.

Aňa a Martin

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.

Komentáře