Letos jsme si dali závazek, že vyzkoušíme i jiné podoby kapra než jen smaženého v trojobalu. Česká kuchyně nám skýtá spoustu možností, ale my si vybrali dvě v pravdě sváteční – a to – Kapr na modro a Kapr na černo. Vtípků o tom, že kapr na černo se dá udělat z klasického smaženého snadno, jsem slyšel už dost, a na modro – to vlastně nikdo nevěděl, co znamená.
Stojí tedy za to vyzkoušet na štedrovečerní tabuli změnu?
Já myslím, že rozhodně ano.
Kapr na černo, jak už jeho název napovídá, je kapr v omáčce, která voní povidlím, skořicí a hřebíčkem a podává se s knedlíkem. Jemnou chuť kapřího masa ve výrazné sladké omáčce si určitě zamilujete stejně jako my.
Kapr namodro má svoji lehce namodralou barvu od kůže, která je zbarvuje při povaření ve výrasu s kořenovou zeleninou. Jeho chuť je velmi jemná a dokonale se snoubí se sladkokyselým vývarem s kořenovou zeleninou. Ideální je s vařeným bramborem opečeným na másle.
Co budete potřebovat?
6 porcí
6 filet kapra, osolených a pokapaných citrónovou šťávou
750ml vývaru z kapra
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru
1 cibule
2 lžíce cukru
50g másla
50g mandlí
50g vlašských ořechů
Hrst rozinek
50g sušených švestek
4 lžíce povidel
citrón
kousek celé skořice
5 hřebíčků
1 badyán
10 kuliček nového koření
4 bobkové listy
½ lžičky tymiánu
Sůl, pepř
Jak na to?
Na másle si opečeme na malé kostičky nakrájenou cibuli a až zesklovatí, tak přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, koření (bobový list, tymián, nové koření), přisypeme cukr, necháme zkaramelizovat a zalijeme vývarem. Necháme 5 min povařit a přidáme předem připravené porce kapra. Povaříme 15 minut a pak kapra vyjmeme. Přidáme povidla, skořici, hřebíček, badyán. Nasekané oříšky a sušené ovoce povaříme 5 minut a pak vlijeme do omáčky. Omáčku dochutíme solí a pepřem a citrónovou šťávou. Podáváme s knedlíkem.
Co budete potřebovat?
6 porcí
6 filet kapra, osolených
800ml vývaru z kapra
2 mrkve
1 větší petržel
1 malá cibule
¼ celeru
2 lžíce cukru
2 dcl bílého vína
2 lžíce vinného octa (bílého)
4 bobkové listy
10 kuliček nového koření
Sůl, pepř
Jak na to?
Kořenovou zeleninu si nakrájíme na julienne a přidáme společně s napůl rozkrojenou cibulí do vývaru. Přidáme bílé víno a 5 minut provaříme. Par přidáme cukr a ocet a vložíme porce kapra a vaříme cca 6-7 minut. Pak opatrně kousky kapra vyjmeme a vývar dochutíme dle naší chuti – solí , peřem, případně přidáme cukr nebo ocet. Porci kapra na talíři přelijeme vývarem a přidáme na něj nakrájenou a povařenou kořenovou zeleninu a nasekanou čerstvou petrželkou. Ideálně se k němu hodí vařené brambory opečené na másle.