Souboj kaprů

Letos jsme si dali závazek, že vyzkoušíme i jiné podoby kapra než jen smaženého v trojobalu. Česká kuchyně nám skýtá spoustu možností, ale my si vybrali dvě v pravdě sváteční – a to – Kapr na modro a Kapr na černo. Vtípků o tom, že kapr na černo se dá udělat z klasického smaženého snadno, jsem slyšel už dost, a na modro – to vlastně nikdo nevěděl, co znamená.

Stojí tedy za to vyzkoušet na štedrovečerní tabuli změnu?

Já myslím, že rozhodně ano.

Kapr na černo, jak už jeho název napovídá, je kapr v omáčce, která voní povidlím, skořicí a hřebíčkem a podává se s knedlíkem. Jemnou chuť kapřího masa ve výrazné sladké omáčce si určitě zamilujete stejně jako my.

Kapr namodro má svoji lehce namodralou barvu od kůže, která je zbarvuje při povaření ve výrasu s kořenovou zeleninou. Jeho chuť je velmi jemná a dokonale se snoubí se sladkokyselým vývarem s kořenovou zeleninou. Ideální je s vařeným bramborem opečeným na másle.

 

kapr-na-cerno

Kapr na černo

Co budete potřebovat?

6 porcí

6 filet kapra, osolených a pokapaných citrónovou šťávou

750ml vývaru z kapra

1 mrkev

1 petržel

¼ celeru

1 cibule

2 lžíce cukru

50g másla

50g mandlí

50g vlašských ořechů

Hrst rozinek

50g sušených švestek

4 lžíce povidel

citrón

kousek celé skořice

5 hřebíčků

1 badyán

10 kuliček nového koření

4 bobkové listy

½ lžičky tymiánu

Sůl, pepř

Jak na to?

Na másle si opečeme na malé kostičky nakrájenou cibuli a až zesklovatí, tak přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, koření (bobový list, tymián, nové koření), přisypeme cukr, necháme zkaramelizovat a zalijeme vývarem. Necháme 5 min povařit a přidáme předem připravené porce kapra. Povaříme 15 minut a pak kapra vyjmeme. Přidáme povidla, skořici, hřebíček, badyán. Nasekané oříšky a sušené ovoce povaříme 5 minut a pak vlijeme do omáčky. Omáčku dochutíme solí a pepřem a citrónovou šťávou. Podáváme s knedlíkem.

 

kapr-na-modro

Kapr na modro

Co budete potřebovat?

6 porcí

6 filet kapra, osolených

800ml vývaru z kapra

2 mrkve

1 větší petržel

1 malá cibule

¼ celeru

2 lžíce cukru

2 dcl bílého vína

2 lžíce vinného octa (bílého)

4 bobkové listy

10 kuliček nového koření

Nasekaná petržel (nať)

Sůl, pepř

Jak na to?

Kořenovou zeleninu si nakrájíme na julienne a přidáme společně s napůl rozkrojenou cibulí do vývaru. Přidáme bílé víno a 5 minut provaříme. Par přidáme cukr a ocet a vložíme porce kapra a vaříme cca 6-7 minut. Pak opatrně kousky kapra vyjmeme a vývar dochutíme dle naší chuti – solí , peřem, případně přidáme cukr nebo ocet. Porci kapra na talíři přelijeme vývarem a přidáme na něj nakrájenou a povařenou kořenovou zeleninu a nasekanou čerstvou petrželkou. Ideálně se k němu hodí vařené brambory opečené na másle.

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře