Sněz svůj vánoční stromek!

Doba vánoční končí a když jsem se dnes ráno podívala z okna, jednoznačně převažovala bílá barva. Nic, co by nasvědčovalo tomu, že si půjdu ven utrhnout něco k snědku ( i když samozřejmě i pod sněhovou pokrývkou máme schovaných pár žhavých kousků, jako třeba pórek nebo polníček).

Nicméně si už pár dnů pohrávám s kulinární myšlenkou při pohledu na náš sesychající vánoční smrček. První impulz jsem dostala vlastně už na podzim, kdy jsme byli s rodinou na slavnostním obědě v penzionu Na Čechách (pokud budete někdy u nás v regionu, v podstatě neexistuje nic, co bych mohla doporučit víc), kde součástí jednoho talíře bylo smrkové pesto. Když mě na talíři zaujme nějaká surovina, většinou se nestydím zeptat na její původ. Získala jsem tak už nejeden zajímavý recept. Smrkové pesto bylo hodně zajímavé a k mému údivu jsem se dozvěděla, že pochází právě z vánočního stromku!

Takže letošní vánoční dominanta mě nenechala chladnou a začala jsem jednat.

Nejdřív bych asi měla zmínit, kteréžeto jehličnany jsou vhodné ke konzumaci. Tak jsou to v podstatě všechny u nás běžně dostupné, KROMĚ TISU!!! Ten je jedovatý. Myslím, že jsem ještě nikdy neviděla tis jako vánoční stromeček, ale pokud si nejste jisti, pořádně prostudujte web.

Já jsem taky trochu studovala a zjistila jsem například, že jedny z nejchutnějších druhů jsou smrk stříbrný a jedle douglaska. 

Ke konzumaci pak volíme zpravidla koncové části větviček, které jsou nejmladší, a pokud váš stromek nestál hned vedle ústředního topení, tak i nejšťavnatější.

Možná se budete ptát, jak to asi chutná, možná jste větvičku smrku zkusmo ochutnali a nebyla vůbec dobrá. A možná se ptáte, proč byste vlastně měli jehličnany konzumovat. Není to už totální úlet?

Ano, je. Ale smrk může být velice lahodný (opravdu, opravdu to myslím vážně), s jemnými tóny citrusů a oříšků (vždyť známé a velmi ceněné piniové oříšky pocházejí právě z šišek borovic). Navíc jehličky obsahují vitamín C, a co si budeme povídat, v zimě se toho ve volné přírodě k snědku moc nevyskytuje. A navíc, kdo by nechtěl dát vánočnímu stromku ještě jednu šanci, jak zazářit….

Nebudu se tady rozepisovat o kontroverzním businessu s vánočními stromky, odkud pocházejí, a kam jdou, prostě je na každém z vás, aby si pořídil stromek z udržitelných zdrojů, nebo třeba taky vůbec. Každopádně následující recepty můžete vyzkoušet z jakýchkoli smrkových, nebo jedlových, borovicových větviček. Měly by být omyté a osušené.

Nejdřív se rozcvičíme na smrkovém čaji.

Smrkový čaj

1 lžíce omytých a osušených jehliček ze smrku

200 ml vody

příp. med a citron

Jehličky odstříháme z větviček nůžkama a pak je ještě trochu nožem posekáme (tak se nám právě více rozvine chuť a vůně jehličí v čaji). Vodu necháme zevřít a přelijeme jí jehličky (můžeme pak na chvíli přikrýt). No a je to. Můžeme dochutit medem a citronem, jak jste zvyklí.

Smrkové pesto

Na jednu malou skleničku pesta budeme potřebovat:

1 lžíci smrkových jehliček

8 lžic olivového oleje

50g vlašských ořechů (nebo piniových)

2 lžíce strouhaného parmazánu

3 menší stroužky česneku

2 špetky soli

Ne pesto z jehličí je zapotřebí opravdu výkonný blender. Pokud máte Vitamix, máte myslím vyhráno. My máme Omniblend a šlo to taky. Všechny ingredience vložíme do mixéru a „na etapy“, aby se pesto zbytečně nepřehřívalo, rozmixujeme. Během mixování bude nejspíš nutné stírat ze stěn mixovací nádoby jednotlivé jehličky, které tam budou ulpívat. Bude to chtít trochu péče, ale výsledek bude stát za to. V uzavřené sklenici vám v chladu pesto vydrží určitě několik měsíců.

Smrková zmrzlina

2 lžíce smrkových jehliček

250ml smetany ke šlehání

100ml mléka

100g cukru

4 velké žloutky

špetka soli

Smetanu, mléko, žloutky, cukr a sůl dáme do rendlíku a na mírném ohni, za stálého šlehání metličkou, zahříváme. Jakmile bude směs horká (půjde z ní pára, ale nebude ještě bublat), stáhneme z ohně a necháme zchladnout. Směs nalijeme do blenderu a přidáme jehličí (neprojde teplem a zachováme tak nějaké ty vitamíny. Rozmixujeme, co to dá (na nejvyšší výkon) a přes jemné sítko přelijeme do nádobky, ve které budeme zmrzlinu mrazit. Vložíme do mrazáku (nebo ven na mráz :)) a po každé půlhodině až hodině promícháme. Pokud máte zmrzlinovač, můžete použít ten.

Před podáváním necháme trochu povolit.

 

Doufám, že jsem vás navnadila a možná už neuvidím u popelnic tolik chudáků stromků, protože je budeme mít všechny uschované v lednicích. Pokud jste tu poprvé, určitě mrkněte na Příručku líného zahradníka, protože sezóna už se blíží! Všechno dobré do Nového roku a bohatou úrodu přeje Mrkwa!

 

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře