Selský salát

 

Podtímhle všeobjímajícím se názvem se může skrývat buď přehled týdne – tedy to, co lednička dá, a nebo luxusní varianta kaloricky bohatšího salátu.

Ono je to tak, že když se do večera bavíte tímto:

záchůdek

Tak pak máte možnost buď vytáhnout zmrzlou kotletu z mrazáku a ohřívat jí v podpaždí a nebo si ze zbytků udělat zdravou a hodnotnou večeři sedláckých chlapců. Já jsem poté, co jsme od naší milé sousedky Vlasty dostali tašku plnou kopru, zvolil variantu s hořčično-koprovo-sladkokyselým dresingem. Co tedy budete potřebovat?

Salát asi ½ hlávky– jakýkoliv Vám zbyde – nakrájet na tenčí nudličky

1 větší rajče

½ červené cibule (do salátu je červená naprosto ideální)

Pár uvařených brambor na kostičky

Další ingredience – kapari, zbytek sýra, opečená slanina, vařené vejce, kukuřice…

 

Dresing:

2 PL bílého vinného octa

1 PL medu nebo tmavého cukru

1 PL dijónské hořčice

2 PL olivového oleje

Sůl, pepř

Půl hrsti nasekaného kopru

Co se týká vlastních ingrediencí, tak by neměl chybět salát, brambory, rajče, cibule. Včechny ostatní ingredience jsou „co dům dal“. Super je taky kombinace s mozarelou nebo uzeným lososem.

A teď dresing. Ten je na tom celém to nejdůležitější. Důležité je použít vinný ocet – dá tomu grády. Med jsem tentokrát nahradil cukrem muscovado a je to víc než důstojný zástup. Důležité je si dresing „vyladit „ dle vlastních chutí – sladší nebo kyselelší. Kvalitní dijonská hořčice je pak naprostý základ a chuťová bomba. Nesnažte se ji nahradit plnotučnou. To už radši udělejete úplně jiný dresing a nebo si k ní opečte špekáček.

Výsledek je níže a doporučuji zapíjet vychlazeným pivem nebo výrazným bílým vínem – ryzlink vlašský nebo sauvignon.

 

Martin

 

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře