Vepřové sweet & sour
Na 4 porce:
300g vepřové kýty
1 větší cibule
2 mrkve
1 malá plechovka ananasu
1 červená paprika
1 bílá paprika
1 lžička koření garam masala
1 lžička kurkumy
1 citrón
1 lžíce třtinového cukru nebo medu
1-2cm kousek zázvoru
2 stroužky česneku
1 lžička bramborového škrobu
slunečnicový olej
sójová omáčka (idálně japonská Kikkoman)
Maso nakrájíme na tenké plátky nebo nudličky a dáme do misky. Přidáme 2 lžíce sójové omáčky, koření, prolisovaný česnek, najemno nasekaný zázvor, cukr nebo med, štávu z 1/2 citrónu a 2 lžíce oleje. Vše promícháme a necháme alespoň 20 minut odležet.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a dáme ji na rozpálenou pánev, přidáme mrkev nakrájenou na nudličky. Restujeme zprudka asi 3 minuty a přidáme na kostičky nakrájenou papriku a restujeme další asi 2 minuty. Zeleninu odložíme z pánve bokem a na rozpálenou pánev dáme naložené maso. Restujeme asi 4-5 minut až je maso téměř propečené. Přidáme zeleninu, ananas a ve šťávě z ananasu rozmíchanou 1 lžičku škrobu. Přidáme asi 1 dcl vody nedo vývaru a necháme asi 2 minuty provařit. Dochutíme citrónovou štávou a sójovou omáčkou. Podáváme s uvařenými nudlemi nebo rýží.
