Vánoční krocan s brusinkovou omáčkou
1 krocan
3 mrkve
2 petržele
1/4 bulvy celeru
2 cibule
1 citrón
125 g másla
5 stroužků česneku
1 lžička tymiánu
1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo snítka čerstvého)
1/2 lžičky bazalky
8 plátků slaniny
sůl a pepř
Brusinková omáčka:
200 g sušených brusinek
1 sklenice nakládaných brusinek
2 pomeranče
5 hřebíčků
1 badyán
lžíce hladké mouky
Brusinkovou omáčku si připravíme ze dvou pomerančů, které si okrájíme a dužninu nakrájíme na malé kostky. Lehce je podusíme s kořením i se zbylou sťávou z odkrojků pomeranče. Po 5 minutách přidáme sušené brusinky a nakládané brusinky a vše zvolna provaříme asi 5 minut.
Krocana řádně osolíme a opepříme. Mezi kůži a prsa (dostaneme se tam rukou, nebo si pomůžeme polévkovou lžící) naplníme ochucené bylinkové máslo, které si připravíme z bylinek, másla (lžíci másla si necháme bokem na jíšku) a utřeného česneku. Máslo tak krásně ochutí maso a zachová jej šťavnaté.
Zbylým ochuceným máslem potřeme krocana zvenku. Do krocana dáme rozpůlený citrón a cibuli. Při pečení se tak bude krocan ochucovat i zevnitř. Zbylou zeleninu nakrájíme na větší kostky a necháme ji v pekáči péct společně s krocanem. Ideální doba pečení záleží na velikosti krocana, ale ideální je jej péct 3-4 hodiny při 140°C a po cca 2 -3 hodinách prsa přikrýt plátky slaniny a zabránit tak jejich předčasnému vysušení. Dopékáme na kůrku cca 15 minut při 180°C. Po upečení krocana dáme do jiného pekáče a zakryjeme alobalem. Přípravíme si máslovou jíšku z másla a mouky a zalijeme vypečenou šťávou. Necháme provařit a dochutíme solí, pepřem a šťávou z pečeného citrónu z krocana.
Krocana porcujeme ostrým nožem za užaslých pohledů všech stolujících. Podáváme se šťouchanými brambory, brusinkovou omáčkou, pečenou zeleninou a omáčkou z výpeku.
Šťastné a veselé
Vaše Mrkwa
