Quiche s mangoldem
Ingredience:
Na těsto – 300g hladké mouky, 150g másla, 2 vejce, špetka soli
Náplň – větší mísa čerstvého mangoldu, 4 vejce, 50 – 100g slaniny, 150g creme fraiche, 100g sýru gruyere nebo jiného tvrdého tučného výrazného sýra, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, špetka muškátového květu,
Postup:
Těsto si připravíme z hladké mouky, změklého másla a vajec – vypracujeme a uložíme do lednice alespoň na 2 hodiny. Mezitím si spaříme čerstvý mangold ve vroucí vodě, necháme jej vychladnout a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Nastrouhaný sýr, rozmačkaný česnek, vejce, creme fraiche smícháme s nasekaným mangoldem a na slanině upečenou cibulkou -osolíme, opepříme.
Ztuhlé těsto rozválíme nebo rozmačkáme na plát, který vložíme do kulaté formy na koláč a vidličkou ozdobíme okraje a párkrát propíchneme těsto na dně. Nalijeme do připraveného pekáče s těstem náplň a dáme péct na 220°C na 25-40 minut – dokud není povrch zlatavý a uprostřed koláče už je vajíčko ztuhlé.
Podáváme nejlépe se salátkem z chery rajčat s bazalkou nebo směsí listových salátů s hočicovo-medovým dresingem.
Nechte si čvachtat!
