Mrkwové cupcaky s kandovanou fialkou

70ml bílého jogurtu

50g másla

2 vejce

180g polohrubé mouky

1/2 sáčku prášku do pečiva

120g tmavého cukru (může být muscovado)

120g nastrouhané mrkve

nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

 

V míse rozšleháme máslo, vejce, jogurt a cukr. Pak vmícháme ostatní tuhé suroviny, důkladně promícháme a směs naplníme do připravených košíčků (asi 1cm pod okraj) a pečeme ve vzhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.

 

Poleva:

šťáva z 1/2 citronu

cukr moučka

Citron vymačkáme do misky a postupně za stálého míchání přisíváme cukr, dokud poleva nebude dost tuhá, aby z cupcaků nestékala. Takovou na dortíky naneseme a ozdobíme kandovaným květem fialky (případně sedmikrásky nebo růže)

Kandované fialky:

čerstvé kvítky fialek

1 bílek

trocha prosátého cukru moučka

Bílek v misce lehce prošleháme (ale ne úplně do sněhu). Čerstvě natrhané kvítky fialek štětečkem potřeme bílkem, vyválíme v cukru a oklepeme přebytečný cukr. Necháme odpočinout na pečící papír, dokud kvítek neztuhne. Můžeme skladovat ve vzduchotěsné krabičce v temnu.