Mátový sirup s badyánem

pořádnou hrst máty - lístků, nebo vrchních částí stvolů (čím víc, tím silnější bude i aroma)
2 l převařené vody
2kg třtinového cukru
80g kyseliny citronové
3 hvězdičky badyánu
Je to podobný recept jako na bezinkový sirup.
Listy máty vložíme do studené převařené vody a přidáme kyselinu citronovou. Necháme 1 den louhovat a poté přecedíme přes plátýnko do hrnce. Přidáme cukr a hvězdičky badyánu. Začneme zahřívat a když směs dosáhne asi 7O°C, plníme do vyvařených lahví, zavíčkujeme a položíme vodorovně. Já ráda používám lahve na mléko, protože se v nich dá sirup perfektně uchovat (na podzim do nich zavařuju mošt). Navíc se k těm lahvím dájí koupit náhradní víčka. Takhle vám sirup vydrží celý rok. V létě super na letní limonády a v zimě na doslazení čaje.