Kaštanový dort
½ kila jedlých kaštanů
mléko
80g másla
180g tmavého třtinového cukru
6 vajec
100g vlašských ořechů
půl lusku vanilky (druhou polovinu použijeme na krém)
Jedlé kaštany nařízneme a ve vodě krátce povaříme. Za horka vytahujeme a oloupáme od skořápky a vnitřní slupky. To zabere trochu času, ale můžete si to připravit i den dopředu.
Oloupané kaštany povaříme v mléce do měkka a rozmixujeme tyčovým mixérem.
V míse utřeme žloutky, roztopené máslo, cukr a semínka z lusku vanilky do pěny. Přidáme kaštanovou kaši, nasekané oříšky a promícháme. V jiné míse ušleháme z bílků sníh, který pak opatrně vmícháme do těsta. Pečeme například v silikonové formě na 180°C přibližně půl hodiny.
Dort pak rozpůlíme a pomažeme krémem z kaštanového pyré. Krém pak můžeme namazat i na povrch a dozdobit sedmikráskami.
Kaštanové pyré
200g jedlých kaštanů
mléko
60g tmavého třtinového cukru
½ vanilkového lusku
Kaštany nařízneme do kříže a asi 5 minut povaříme ve vodě. Oloupeme je (i tu vnitřní slupku) a pak je ještě asi 15 minut povaříme v mléce spolu s cukrem a semínky z vanilkového lusku.
Takto připravené pyré můžeme ihned plnit do sklenic, zavíčkovat a zavařit. Je výborné jako polotovar na pečení.
