Dýňová polévka
Pro cca 6-8 osob:
1 středně velká dýně hokkaido
1 cibule
3 stroužky česneku
1 litr zeleninového vývaru
1 kelímek smetany
lžička skořice
sůl, pepř
olivový olej (nebo český dýňový)
dýňová semínka
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni. Dýně Hokkaido má tu výhodu, že se nemusí loupat, jinak můžete použít i jiný druh. Přidáme skořici - dodá tomu lehce orientální příchuť. Chvilku mícháme a pak podlijeme vývarem. Zakryjeme pokličkou a na mírném ohni povaříme asi 15 minut, dokud dýně nezměkne. Rozmixujeme do hladka. Pak přidáme smetanu a už jen trochu prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby.
Při podávání posypeme dýňovými semínky, ale výtečné je i přidat lžíci smetany, nebo pár kapek dýňového, či olivového oleje. A strávníci s plechovou hubou jistě ocení i nějaké to chilli....
