Dort Pavlova
Tenhle recept rozhodně není nic pro žlučníkáře. Ale ta chuť - to je jako obláček s ovocem...
Ingredience:
6 bílků z větších vajec
300g cukru moučka (můžete použít i třtinový, sníh pak bude tmavší)
špetka soli
250 ml smetany na šlehání
250g mascarpone
sezónní ovoce dle vlastního výběru
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou). Připravíme si plechy s pečícím papírem (můžeme si na něj předkreslit kruhy pro sněhové korpusy). Doporučuji umístit na 2 plechy po dvou kruzích.
Bílky umixujeme do tuhého sněhu, do kterého postupně vmixujeme i cukr a špetku soli. Sníh pak špachtlí rozmázneme na pečící papír (vrchní díl může být členitý).
Plechy vložíme do trouby, po 5-ti minutách stáhneme teplotu na 150°C a pečeme asi 1 hodinu. Korpusy pak necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme smetanu a postupně do ní zašleháme i mascarpone. Dáme vychladit. Cukr už je tu zbytečný. Korpus bude dost sladký.
Korpusy promažeme krémem a vždy proložíme i notnou dávkou ovoce. Pokud se korpusy trochu polámou, nevadí, krém je slepí. Pokud se polámou hodně, můžete udělat alternativní dezert ve skleničkách - z krému, ovoce a rozlámaných korpusů :)
