Citronová marmeláda

My britofilové milujeme ranní čerstvě opečený toast s máslem a s citronovou marmeládou. A i když je k tomu i ta čerstvá, tak není nač váhat. Základní recept na lemon marmalade najdete zde a nebojte se experimentovat. Zkuste přidat trochu vanilky, plátky limetky, nebo nějaké zajímavé jedlé květy....

1 kg citronů (bez chemie)

1,5 kg cukru krystal

Omyté citrony prohlédneme a vykrojíme z nich případné tmavé skvrny. Vložíme je celé do hrnce, zalijeme 2l vody a přikryté vaříme cca 2 hodiny, dokud nezměknou (dáváme přitom pozor, aby se úplně nerozvařily).

Citrony vyjmeme a necháme vychladnout a vodu odložíme stranou. Poté citrony i s kůrou nakrájíme na tenké nudličky. Pecky dáme pryč.

Nakrájené citrony vložíme zpět do hrnce, zalijeme zbylou vodou (mělo by jí být cca 1,5 l, pokud je méně, dolijeme studenou vodou. Přidáme cukr a vaříme cca 30minut. Tuhnutí zkoušíme na vychlazeném talířku. Pokud marmeláda ztuhne, je připravena na nalití do sklenic. Zavíčkujeme je a obrátíme dnem vzhůru. Ze zkušenosti je netřeba už dále sterilizovat.