
České pesto z medvědího česneku
Pesto je skvělá věc. Když ho máte ve skleničce v lednici, stačí k němu uvařit těstoviny a můžeme konzumovat. V jednoduchosti je krása. Ideální pro ninja matky, co se s ničím nepářou, pár pohybů a večeře je na stole. Mě vrtalo hlavou, jestli se dá udělat ryze česká varianta z našich výtečných surovin. Tady je. Teda kromě soli, to moře tady ještě stále jaksi není...
200g listů medvědího česneku
100g jader z vlašských ořechů
50g jemně strouhaného parmazánu Gran Moravia
80-120ml českého dýňového oleje
cca lžička soli
Listy a ořechy rozmixujeme co to jde, přidáme parmazán, osolíme a podle potřeby přidáváme olej.
Výsledek plníme do skleniček, které skladujeme max měsíc v lednici, případně zamrazíme (v tom případě je lepší použít míň oleje).
Myslím, že není kacířské si zkoušet své vlastní variace. Klasikou je olivový olej, piniové oříšky, kešu ořechy, ale i pistácie, mě zbyly ještě od Vánoc mandle, z bylin bazalka, petržel, rukola, ze sýrů třeba gorgonzola. A kdo chce zažít gastrorgasmus, tak hráškovomátové pesto je jasná volba. Ale o tom až jindy. Pokud máte nějaký vlastní oblíbený recept, podělte se s ním v komentářích!