Warning: Illegal string offset 'video_type' in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-content/themes/mioweb3/modules/visualeditor/lib/back_compatibility.php on line 217

Warning: Illegal string offset 'background_setting' in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-content/themes/mioweb3/modules/visualeditor/lib/back_compatibility.php on line 221

Warning: Illegal string offset 'page_width_preset' in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-content/themes/mioweb3/modules/visualeditor/lib/back_compatibility.php on line 234

Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-content/themes/mioweb3/modules/visualeditor/lib/back_compatibility.php on line 234

Warning: Illegal string offset 'inverse_text_color' in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-content/themes/mioweb3/modules/visualeditor/lib/back_compatibility.php on line 237

Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-content/themes/mioweb3/modules/visualeditor/lib/back_compatibility.php on line 237

Warning: Illegal string offset 'background_image' in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-content/themes/mioweb3/modules/visualeditor/pagedisplay_class.php on line 285

Warning: Illegal string offset 'background_color' in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-content/themes/mioweb3/modules/visualeditor/pagedisplay_class.php on line 286

Warning: Illegal string offset 'background_setting' in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-content/themes/mioweb3/modules/visualeditor/pagedisplay_class.php on line 287

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-content/themes/mioweb3/modules/visualeditor/pagedisplay_class.php on line 311
Brynzové halušky | Blog - Mrkwa

Brynzové halušky

(psáno po slovensky)

2kg brambor

1 vejce

cca 1kg polohrubé mouky

cca 400g pravé májové brynzy

300g gazdovské slaniny

sůl 

kelímek zakysané smetany (nemusí být)

 

Začínáme tím, že si vytáhneme mixér značky ETA MIRA, jestli ho nemáte, nevadí, postačí i současný mixér, případně pro pracanty struhadlo, ale to je opravdový masakr! Na plotnu dáme ten největší hrnec, co se tam vejde, s vodou asi do dvou třetin, kterou osolíme a dáme vařit. Mezitím oškrábejte 2 kila brambor (nejsme žádní troškaři, vaříme pro celou rodinu a aby zbylo i na večeři) a vkládejte do rozjetého mixéru. Z rozmixovaných brambor je dobré lžící odstranit přebytečnou vodu.

Přidáme jedno vejce, asi lžíci soli a pak postupně přimícháváme polohrubou mouku, dokud se nám směs nebude zdát dost hustá. Zkoušku provedeme tak, že malé množství (asi lžičku) vložíme do vroucí vody a pokud zůstane po kupě, je to dostatečné husté. Pokud se hrudka začne rozpadat, je třeba přisypat mouku. Tady právě záleží na tom, jak moc byly brambory šťavnaté (čím víc, tím víc je třeba přisypat mouky) a kolik šťávy se nám pak podaří odstranit. Na 2kg brambor bude potřeba asi kilo mouky. A teď přichází na řadu tzv. „haluškovník“, speciální síto s otvory o průměru 1cm, které položíme nad hrnec a pomalu vléváme těsto do vroucí vody.

V takovémto množství je lepší vařit na dvakrát. Velkou vařečkou opatrně od spodu promícháme a počkáme, až voda začne znovu vřít. Přilijeme sklenici studené vody, promícháme a počkáme, až začne voda znovu vřít. Opět přilijeme sklenici studené vody a potřetí (jako v pohádce) počkáme, až voda zase začne vřít. Teď halušky vybereme, případně slijeme přes klasické síto a ještě za tepla do nich vmícháme bryndzu. Podáváme posypané škvarky s omastkem (slaninu si osmahneme v hrnku bokem) a kdo chce, může zjemnit lžící zakysané smetany.

Jako aperitiv se podává tradičně frťan borovičky a k samotné halušky můžete zapíjet žinčicí nebo třeba acidofilním mlékem.