Rajčata – jak si užít jejich božskou chuť co nejdéle

Rajčata jsou mojí nejoblíbenější zeleninou. Miluju jejich chuť, strukturu i to, jak vypadají.

Je jich mraky druhů a o to spíš mě mrzí, že je jich na našem trhu k mání jen tak okleštěné množství. Tady musím chtě, nechtě udělat odbočku z vyprávění a narazit na českou legislativu, která příliš nepodporuje svobodné šíření semen „krajových“ a „okrajových“ odrůd. Každý, kdo chce prodávat semínka, musí mít na každou odrůdu certifikaci, což může stát až několik desítek tisíc korun.

Logicky abyste mohli prodávat semínka za příznivou cenu, musíte produkovat od jedné odrůdy masivní množství. No a tak je výhodnější, zaměřit se jen na několik odrůd.

Takhle jsme se postupně dostali až na obrázek dole, kde je jasně vidět, jak markantně jsme omezili diverzitu kulturních plodin.

food-variety-tree-754

 Tento obrázek jsem stáhla z webu Semínkovny – iniciativy, která se snaží inspirovat lidi k tomu, aby semenařili a odrůdy, kterým se daří v jednotlivých regionech, šířili dál.

Mrkwa samozřejmě nemůže být pozadu a tak už brzy otevřeme semínkovnu i u nás v Poličce, v Městské knihovně, kde bude moci každý přinést přebytky osiva ze své zahrádky a naopak si nabídnout z pestré škály dalších vzorků. Více informací o tom, jak semínkovny v ČR fungují, si můžete nastudovat tady.

No a teď se vracím zpátky na začátek – k mým oblíbeným rajčatům. Přiznám se, že jsem na nich lehce závislá a i v zimě sahám po supermarketových cherry rajčatech, které jsou chuťově přijatelné, ale Bůh ví, za jakých podmínek byly pěstovány, a přivezeny byly samozřejmě v lepším případě z druhého konce Evropy. Celoroční úrodu rajčat Španělům nepokrytě závidím.

No a pokaždé, když jsem vkládala tu vaničku španělských rajčátek do nákupního košíku, mi vrtalo hlavou, jestli by přeci jen nešla prodloužit sezóna rajčat i u nás. V 550-ti m n.m., bez skleníku, bez chemie,…

Tak začal letošní experiment s rajčaty.

rajčata košík

Inspiroval mě Marek Kvapil z Potravinových zahrad, který neváhal zainvestovat a pořídil semínka z Anglie a Irska – taková, která u nás budete těžko shánět. Marek se taky pustil do boje s větrnými mlýny a několik odrůd si nechal certifikovat a prodává je na svém webu. Tipy na dobré prodejce zajímavých odrůd jsem popsala v tomto článku. Naše semínka pochází z irského Brown Envelope Seeds.

Celou zimu jsem z katalogů vybírala odrůdy, ze kterých jsem nakombinovala partu rajčat podle ranosti a využití. A byla jsem spokojena s těmito odrůdami:

rajčata druhy

Latah – asi nejranější odrůda, co se dá sehnat. Navíc velmi odolná vůči plísni bramborové. Plody menší až střední velikosti, výtečné chuti, vhodné především ke konzumaci za čerstva (jsou tak dobré, že Vám nikdy na zavaření nezbyde).

Purple Princ – středně raná odrůda s tmavými, velkými, masitými plody. Ideální na výrobu protlaků a kečupů. Nám chytly plíseň bohužel velmi brzy, ale i tak jsme stihli pár sklenic výtečné passaty zavařit. Doporučila bych zkusit pěstovat pod střechou.

De Colgar – pozdnější odrůda s velkou odolností vůči plísni (plody začaly plesnivět jako poslední). Středně velké lehce žíhané plody s poměrně tvrdou slupkou. Během sezóny sklízíme běžným způsobem, na konci však ostříháme celé větvičky a zavěsíme někam do spíže (chladu a sucha) – takto by měly bydržet až do Vánoc. Tak jsem zvědavá a budu informovat.

Divoká rajčata – takový „permakulturní samizdat“ – nedají se nikde sehnat, ale má je na zahradě snad už každý permakulturník. Jedná se o jednu z původnějších odrůd, která vyniká vysokou odolností vůči plísni. Plody velikosti cherry. Největší předností divokých rajčat je, že se nemusí zaštipovat ani vyvazovat. Pěstují se jako houští, nebo třeba jako plazící se po stromě. Prostě ideální pro LÍNÉ ZAHRADNÍKY.

divoké rajče čtverec

 Takže letošní výsledek jsou čerstvá rajčata od půlky července doufejme do Vánoc. Na zimu pak sušená rajčata a nějaká ta passata di pomodoro. Příští rok doufám zase trochu pokročíme, stavíme si totiž konečně náš vysněný skleník, ale o tom zas někdy příště.

Všechny osvědčené odrůdy samozřejmě semenaříme (u rajčat se to dělá tak, že vydlabete semínka a dáte do sklenice s vodou fermentovat – semínka se tak zbaví toho slizového obalu, který brání v klíčení; pak propláchnete a necháte usušit).

Pokud máte nějaké dobré zkušenosti z nehybridní odrůdou rajčat, budu ráda, když se o ně podělíte v komentářích. A pokud souzníte s našim přístupem k zahrádkaření, stáhněte si zdarma Líného zahradníka, kde náš pohled na věc popisuji a dělím se s našimi zkušenostmi.

Díky a rajským zdar!

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře