Příběh májové brynzy

Květen je zaručeně nejlepší měsíc udělat si domácí halušky, slovenský to národní pokrm, který dvě z našich tří dětí považují za nejoblíbenější jídlo. Je to skvělý způsob, jak spotřebovat staré brambory (ty jsou na halušky nejlepší) a použít pravou májovou brynzu. Ta je u odborníků vyvažována zlatem, z živočišné říše je to podle mě jedna z nejlepších věcí, co můžete pozřít!

Ovečky jsou právě po odstavení a jejich mlíko obsahuje nejvíc zdraví prospěšných látek. Jde hlavně o probiotické mikroorganismy, které jsou v tomto období v brynze obsaženy 100 až 1000 krát víc, než v živých jogurtech! To je prostě pecka! A tím, že se brynza nějak tepelně neupravuje, zachová si pěkně všechny tyto látky.

kryštof dělá halušky

Takže skvělý tip je rodinný výlet na salaš, kde si brynzu koupíte přímo u zdroje. Když budete mít štěstí, narazíte i na čerstvý nebo uzený ovčí sýr a žinčicu – to je vedlejší produkt při výrobě sýra. Tu Vám paní bačová naleje do dřevěného „krýglu“, tzv. črpáku. Taky to není pití pro každého, ale za vyzkoušení rozhodně stojí. Existuje varianta sladká, nebo „kyslá“, která je mnohem oblíbenější.

Z několika salašů, co jsme zatím na Liptově navštívili, můžu stejně nejvíc doporučit ten bobrovecký  – Salaš Pastierska (http://www.ppsbobrovec.sk/salas_uvod.htm), je příjemným kompromisem mezi úplnou dírou v zemi a komerční srágorou. Kromě překrásného výhledu na Liptov se můžete pokochat uměním pastýřů, kteří v sezóně prohánějí po okolních pastvinách obrovské stádo ovcí, ve 4 ráno a ve 4 odpoledne je dojí a po zbytek dne vyrábějí sýry a další výrobky. V místní kolibě si můžete posedět, ale nečekejte Gambrinus a Algidu, koupit bez objednání se dají pouze místní produkty. Stejná společnost pořádá 2x do roka závody v tradičních sedláckých koňských disciplínách s mezinárodní účastí.

pastierska výhled

Pokud nakupujete v obchodě, prostudujte etiketu! Většinou se totiž prodává termizovaná brynza, u které prospěšných látek najdeme pomálu. V některých výrobcích pak udávají podíl ovčího sýra třeba jen 15%, což bych snad vůbec nenazývala brynzou….

Bryndzu si pak můžete i vyrobit, když necháte hroudu ovčího sýra zkysnout, pomelete ho na jemno a osolíte. A pro největší pracanty je tu skvělý web, jak si z ovčího mléka vyrobit sýr a jiné laskominy: http://ovcisyr.cz/

ETA MIRA

No a teď vám konečně vyjevím, jak se v naší rodině vaří halušky. Je to podívaná, která se odehrává většinou v sobotu. Moji prarodiče – starká se starkým měli už naučený každý pohyb a byli perfektně sehraní. Ale co je starký už na věčném odpočinku a jsem přesvědčená, že vaří halušky svým kolegům v nebi, musíme taky přidat ruku k dílu a sekundovat tento dobře promazaný lety prověřený mechanismus. Začínáme tím, že si vytáhneme mixér značky ETA MIRA, jestli ho nemáte, nevadí, postačí i současný mixér, případně pro pracanty struhadlo, ale to je opravdový masakr! Celý recept si přečtěte tady.

 

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře