Pampelišky!!!

Někdo je miluje, někdo je proklíná. Faktem ale je, že pampelišky nám říkají, že jaro je nevyhnutelně tady a jejich hlavním rysem je, že je jich všude spousta!

No a co teď?

Loni mě překvapila moje kamarádka Ghábi, která je hrdou nájemnicí jedné zahrádky v zahrádkářské kolonii v Brně na Kraví hoře. Mezi řečí si mi postěžovala, že měla na plotě vzkaz od vedení kolonie, aby si laskavě posekala pampelišky (že už jako odkvétají a zamoří pak celou kolonii).

No tak pro všechny, kteří máte takový pech a pampelišky musíte nebo chcete likvidovat, máme pro Vás několik lahodných tipů.

A začneme u kořene. Ten můžete vyrývat jak na jaře (před kvetením), tak i po odkvětu a klidně i v zimě. Dá se jíst i syrový, ale pokud ho upražíte a umelete, můžete si dát pampeliškové kafíčko kdykoli v roce.

Kafe z pampelišky

Pečlivě omyté kořeny smeténky lékařské nakrájíme na asi 1 cm kousky (ty tlustší části můžeme ještě rozříznout podél). Pražíme na suché pánvi, dokud nebudou kousky tvrdé. Zároveň dáváme pozor, aby nezčernaly. Pokud se tak stane, raději černé kousky odstraníme, zkazily by celou chuť kafe.

Opražené kořínky umeleme na mlýnku na kafe. Takto připravený prášek můžeme skladovat jako běžnou kávu.

Do jednoho šálku dáme cca 2 lžičky pampeliškového prášku, zalijeme vroucí vodou, přidáme našlehané teplé mléko, posypeme trochou skořice a pampeliškové latté je na světě.

IMG_7563

Na jaře (nebo klidně i v zimních měsících) se těšíme na mladé růžice listů (pokud jsou přihrnuty hlínou, tak jsou vybělené a křehčí). Používáme syrové do salátů, spařené například s nějakou dobrou omáčkou (jako třeba chřest).

Listy se také dají přidávat do salátů, kdesi jsem viděla i listy smažené jako čipsy, ale nemám vyzkoušeno.

pampeliškové okvětní lístky

No a když už se ukazují květy, je nejlepší využít právě je. Kromě klasického pampeliškového medu (spíš sirupu) můžeme pampeliškové okvětní lístky přidávat například do různých těst (na muffiny, chlebíčky, atd.), ale největší pecka je pampeliškový burger.

Pampeliškový burger

1 šálek okvětních lístků smetánky lékařské (bez toho zeleného – to dá trochu zabrat)

120g hladké mouky

1 vejce

1dcl mléka

3 lžíce strouhanky

1 střední cibule – na jemno nasekaná

1 stroužek česneku

1/2 lžičky soli

špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

slunečnicový nebo řepkový olej

a pak indredience, které máte rádi do hamburgrů (houska, salát, rajče, majonéza, okurek,…)

pampeliškové těsto

Všechny ingredience na těsto smícháme, vytvarujeme asi 1-2cm tlusté placičky a na středně rozpáleném oleji opékáme do zlatova. No a pak vložíme do housky s našimi oblíbenými surovinami.

pampeliškový burger

Na závěr bych chtěla vzkázat šikanujícím zahrádkářům, že v některých státech (třeba Francie) se pampeliška dokonce pěstuje jako zelenina a rozhodně se jí není třeba nějak obávat. Je dobrá a taky zdravá!

Aňa a Martin

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.

Komentáře