Můj letošní příspěvek ke Dni matek čítal pampeliškové cupcakes. Volně jsem tak navázala na loňské Mrkwové cupcaky s kandovanou fialkou.
V hlavní roli se ocitly pampeliškové okvětní lístky a kokos. Tato kombinace k sobě jde, přesvědčte se sami!
Výsledný moučník není moc sladký, proto na krému nemusíte se sladidlem šetřit. Teda pokud chcete a pokud Vám to Vaše zdraví dovolí.
Místo muffinových forem můžete taky použít formu na biskupský chlebíček a udělat si výborný pampeliškový chlebíček 🙂
Ingredience
hrnek hladké mouky
hrnek kokosové mouky
2 lžičky vinného kamene
1/2 lžičky soli
1 hrnek okvětních plátků pampelišky (je potřeba je zbavit zelených částí)
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce medu
1 vejce
1 a 1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku strouhaného kokosu
Krém:
1 kelímek mascarpone
trocha medu (nebo cukru moučka)
lžíce citronové šťávy
V jedné míse rozšleháme vejce s medem, kokosovým olejem a mlékem. Ve druhé smícháme sypké ingredience.
Vlijeme do nich obsah první misky, pečlivě smícháme, aby nebyly pampeliškové lístky slepené v chuchvalcích k sobě.
Nalijeme do připravených formiček a pečeme na 200°C zhruba 20-25 minut.
Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a ozdobíme krémem a čerstvě natrhanými okvětními lístky.
Jestli Vám pampeliškové cukrovíčko chutnalo, koukněte ještě třeba na Pampeliškový hambáč, který, jako mnoho dalších receptů, máme v Divoké kuchařce.
Užijte si konec jara!