Netradiční části zelenin a jak je využít

Pěstování zeleniny je radost, teda pokud Vám všechnu nesežerou naší známí hnědočervení „kamarádi“. Vždycky se hrozně těším na sklizeň, ale je to trochu jako těšení se na Vánoce. V momentě, kdy vytáhnu tu mrkev ze země, cítím, že něco skončilo a další přijde až za dlouho.

Je teda zapotřebí vytřískat ze sklizně maximum a možná začít o zelenině přemýšlet trochu jinak.

Sepsala jsem pár tipů, které netradiční části zeleniny se uplatní v kuchyni.

Hrách – stvol

To, že stonky z hrášku je dobré po sklizni zarýt, je známá věc, ale málokoho napadne, že se dají i dost dobře konzumovat. Povšimla jsem si toho u Jamieho Olivera v jeho restauraci v Oxfordu. Objednala jsem si Ravioli s hráškovo-mátovou omáčkou a ještě teď vzpomínám, jak byly výtečné. Nejdřív jsem si myslela, že ten hráškový stonek je jen efektní ozdoba, s tou skvělou omáčkou byl ale výtečný a na talíři po mě nezbylo vůbec nic. Uplynuly dva roky a recept je na světe – a vy si jej teď můžete připravit doma!

ravioli s hraskovo-matovou

Ravioli s hráškovo-mátovou omáčkou

-na domácí těstoviny:

400g italské mouky „di semola“ (nebo pšeničné hladké)

4 střední vejce

1 lžíce olivového oleje

– na náplň

1 kelímek ricotty

šťáva z 1 citronu

5-10 nadrobno nasekaných lístků máty

sůl, pepř

– na  omáčku:

200g hrášku mraženého, nebo 300g čerstvého

10 nadrobno nasekaných lístků máty

50ml olivového oleje

100ml smetany

čerstvé hráškové stvoly (mladé vrchní části)

Mouku nasypeme do mísy, vytvoříme ďůlek, do kterého rozklepneme vejce a přidáme olej. Zpracujeme v pevné těsto a pomoučeném válu rozválíme na 4 přibližně stejné pláty. Pokud máte strojek na těstoviny, tak ho určitě zapojte. Tloušťka těsta cca 1mm.

Náplň si připravíme smícháním ricotty s citronovou šťávou, mátou, solí a pepřem.

A teď přijde ta legrace. Na jeden plát naklademe malé hromádky náplně (zhruba jednu čajovou lžičku na jednu hromádku), okolo hromádky potřeme vodou a přiklopíme druhým plátem. Tvořítkem nebo nožem pak vykrájíme a ze zbytků pak můžeme vyválet ještě další pláty.

Druhá varianta je nejdřív vykrojit například kolečka (pokud nemáte speciální italské vykrajovátko, hravě postačí sklenice). Doprostřed kolečka dát náplň, potřít okraje, přeložit a na krajích trochu zatlačit (např.vidličkou), aby se během vaření kapsička nerozlepila. Vaříme v osolené vodě zhruba 3 minuty – dokud ravioli nevyplavou na povrch.

Můžeme si mezitím připravit omáčku. Rozmixujeme hrášek s mátou a olivovým olejem. Směs dáme do kastrůlku a lehce prohřejeme se smetanou.

Ravioli servírujeme polité omáčkou, zakápnuté olivovým olejem a ozdobené čerstvým hráškovým stonkem.

Upozorňuji, že tento talíř se velmi sebevědomě drží v top 10, které jsem kdy připravila :)

Cuketa – květ

Známá delikatesa ze středomořských zemí, kde jsou cuketové květy běžně k mání na tržnicích. Rozlišujeme dva druhy – kluka a holku. Zatímco samčí květy podepírá tenký stonek, samičí květ má místo stonku malou cuketku. Obojí se dá krásně využít, ale já Vám sem napíšu recept, ve kterém zužitkujeme samčí květy, které by jinak přišly v niveč.

otrhane cuketove kvety

 

Plněné cuketové květy

30 samčích cuketových květů

100ml extra panenského olivového oleje

1 velká cibule nadrobno nakrájená

1 mrkev nahrubo nastrouhaná

1 malá cuketa nahrubo nastrouhaná

200g kulatozrnné rýže

3 lžíce nasekaného kopru

1 lžíce nasekané máty

0,5l zeleninového vývaru

Na 50ml oleje si osmahneme cibulu, přidáme mrkev a cuketu a dusíme zhruba 5 minut. Přidáme rýži a mícháme na středním ohni dalších 5 minut. Odstavíme a směs plníme do vymytých květů – pozor na samozvané hosty z hmyzí říše.

Květy plníme čajovou lžičkou a uzavřeme stočením koncových částí květů. Takto postupně vyskládáme všechny květy do hrnce, zakápneme zbytkem oleje, zalijeme vývarem a zatížíme malým talířkem, aby květy neplavaly. Pokud nám zbyla rýže, můžeme ji do hrnce přidat „na volno“ do mezer.

Vaříme max 20 minut na mírném ohni. Ideální předkrm, nebo lehká večeře.

cuketove kvety

Mrkev – nať

Většinou ji vyhodíme, v lepším případě dáme králíkům. Je to ale škoda, protože se dá krásně využít ve vaření. Onehdá jsme s mou kamarádkou Emmanuelou natočili vtipný příspěvek s receptem ze Sri Lanky. Jamie Oliver hadra. A v odrazu skla je vidět našich celkem 5 dětí, kteří si samozřejmě nemohli natáčení nechat ujít….

Ředkvička – plod, list

Ředkvičky jsou jedna z prvních jarních zelenin. Většinou se však spokojíme se štiplavou bulvou. Málokoho však napadne, že výborný je i list. Výborná je krémová polévka s rozmixovanými listy ředkvičky. No a pokud ředkvičky nestačíte zkonzumovat, nevěšte hlavu. Počkejte si na mladé tobolky, které zpestří saláty, dušenou zeleninu, ale můžete si je naložit podobně jako kapary. Když je ochutnáte, možná už příště budete pěstovat ředkvičky právě pro jejich pikantní tobolky.

P.S. Nezapomeňte si jich pár nechat na semínka na příští rok.

redkvickove tobolky

Česnek – stvol

Pokud na své zahrádce pěstujete česnek, tak většinou stvol s květem odřezáváte, abyste dosáhli větší sklizně. Byla by však škoda, kdyby měl tento poklad skončit na kompostu. Česnekové stvoly jsou výborné smažené, pečené, nebo z nich připravíte výborné pesto.

česnek

Pesto z česnekových stvolů

300g česnekových stvolů – nakrájené na větší kusy, nezdřevnatělé

150ml panenského olivového oleje

100g ořechů (vlašské, kešu, nebo třeba piniové)

sůl dle chuti (cca 1 čajovou lžičku)

Všechny ingredience důkladně rozmixujeme ve výkonném blendru a plníme do čistých sklenic. Povrch zakápneme olivovým olejem a zavíčkujeme. Takto připravené vydrží v lednici klidně rok.

pesto z cesnekovych

 

Tak co, inspirovali jste se? Dejte vědět, jestli máte taky nějaké tipy na netradiční části zeleniny, které používáte v kuchyni.

Krásné léto!

Aňa z Mrkwy

Aňa a Martin

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.

Komentáře