Německý příspěvek

Když jsme nedávno s mou kamarádkou Gábi podnikly výlet za další kamarádkou Jindřiškou do německého Markgröningen, městečka nedaleko Stuttgartu, nebylo věru času na chození po památkách. Tři grácie z gymplu zase pospolu, nechyběly glosy z mládí, dopisy, které jsme si psaly v dobách, kdy nebyly mobily a ochutnávka belgických piv z mého belgického příspěvku. Všechen čas jsme prodrbaly a v den odjezdu jsme se zmohly pouze na návštěvu nedalakého zahradního centra pro vytoužené krmítko, které si Gábi vymínila. Ukázalo se to jako dobré, protože kromě stovek krmítek měli v krámě i spoustu dalších skvělých věcí do zahrady. Mimo jiné nářadí mé oblíbené značky Burgon&Ball a spoustu netradičních jedlých rostlin. Připadaly jsme si jako na degustaci, když jsme postupně odštíply lístek snad z každé rostlinky a znalecky posoudily bukét jednotlivých vzorků…. Zpátky domů jsme si s Gábi odvážely každá bedýnku bylinek, které nás dostaly nejvíc. Moji bedýnku vidíte dole na obrázku a pojďme se teď podívat na jednotlivé kousky. Není to nic, co by se nedalo sehnat u nás, jen musíte trochu hledat. Já Vám hledání trochu ulehčím. Zkuste třeba zahradnictví Krulichovi (www.zahradnictvikrulichovi.cz) nebo Kotvičníkovou farmu (www.kotvicnikovafarma.cz).

byliny z reichu

Mařinka vonná

Tak to je hit hlavně v Německu, příchuť „waldmeister“ najdete ve všem, včetně zmrzliny. Na 1.máje dělají Němci bowli z mladých lístků mařinky a vína.

Mařinka je bezvadná v tom, že je vhodná i do stinnějších částí zahrady, do mírně kyselé půdy, dám ji vedle borůvek a brusinek. U nás roste mařinka v dubových, bukových a habrových lesích.

 

Brutnák lékařský

Tahle jednoletá bylina Vás dostane. Listy chutnají jako okurky a hodí se tak do nejrůznějších míchaných nápojů, ale i třeba do salátů. Modrofialové kvítky se hodí kandovat, nebo jen zasyrova jako dekorace jídel, i do kytic. Pěstujeme na slunci v suché, propustné půdě, takže nejlépe na záhonu se středomořskými bylinami.

 

Argentinská máta

Malé hladké lístky chutnají úplně jako žvýkačka, ale je to jiná rostlina, než máta, jakou známe. U nás těžko přezimuje, takže pěstujeme nejspíš v květináči a na zimu přenášíme do chladnější světlé místnosti.

 

Lípie sladká

Aztécké sladidlo, které je ještě sladší než stévie a má ještě lehce peprmintovou příchuť. Delikatesa! Pěstujeme v květináčích v hlinito-písčité půdě a na zimu přenášíme do interiéru, kde pěstujeme buď při pokojové teplotě, nebo v chladnější místnosti s omezenou zálivkou.

 

Svatolína olivová

Další rostlinka ze Středomoří, která překvapí vůní nakládaných oliv a je vhodná jako přísada do salátů, pesta a středomořských omáček. Nemůžu se dočkat, až všechno vyzkouším. S pěstováním je to trochu risk, protože svatolína může vymrznout. Proto volte chráněné stanoviště a na zimu přikrýt. Jinak by patřila taky na záhon slunomilných a suchomilných bylin. Pokud nechcete riskovat, přeneste rostlinu na zimu do chladné místnosti s omezenou zálivkou.

 

Pelyněk „Coca Cola“

Tenhle druh pelyňku voní přesně jako výše zmíněný nápoj. Popravdě řečeno právě sedím na terase a popíjím domácí Coca Colu. Opravdu skvělé letní pití. Recept najdete tady. Pelyněk zasaďte taky mezi středomořské byliny, přezimování by neměl být problém.

kolča zepředu

Aksamitníky

Jsou příbuzné dobře známému afrikánu (ten mi osobně moc nevoní). Mám dva druhy. Tagetes lucida a Tagetes filifolia, oba vynikají pronikavou lékořicovou chutí. Trvalky, které je ale vhodné přezimovat vevnitř. Dají se použít na lékořicový čaj, ocet, nebo marinovat v bílém víně (zase alkohol!). No, čeká nás spousta zajímavých zážitků.

 

Tolik z mé nové bylinkové sbírky. O dalším vývoji Vás budu průběžně spravovat.

 

 

Aňa

 

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře