Léto už definitivně začalo a to je pro nás již tradičně období bujarých zahradních večírků, kde jedno hrdlo nezůstane suché.
Baví nás vymýšlet nové drinky ze surovin, které nám rostou na zahradě. Ovadlá máta z plastové vaničky prostě tak nějak není to pravé ořechové.
V parném létě pravděpodobně nebudete mít chuť na panáka 50% slivovice, takže je fajn štrngnout si s něčím lehčím. Vždy ale platí všeho s mírou a i ten nejslabší alkohol dokáže mnohdy slušně zamotat hlavu.
Vybrala jsem 4 výtečná pití od notoricky známých až po ty, které možná neznáte. Nechám Vás nakouknout taky do naší Divoké kuchařky
Mojito zná každý a tahle kubánská klasika si právem vydobila místo snad v každém letním baru. Stařičký Fidel z toho má jistě radost.
Jezdíme vždycky v létě s holkama z gymplu na Vltavu. Je to tradice, kdy trochu předstíráme, že je nám míň než ve skutečnosti, probereme všechna zásadní témata, zrelaxujeme a nabereme nový dech. Samozřejmostí je na Vltavě zastávka v říčním baru, kterých je po cestě hned několik a v každém se řádně posilníme na další úsek cesty. A ano, letos jsme si koupily i selfie-tyčku.
No a mojito je na řece skvělá volba. Pokud byste snad recept neznali, tady je:
MOJITO
panák kubánského rumu
150 ml sodovky
1/2 limetky
3 lžičky třtinového cukru
snítka máty
led
Limetku nakrájíme na čtvrtinky, vložíme na dno 400ml sklenice spolu s cukrem a mátou a trochu rozmělníme paličkou. Máta a limetka tak pustí chuť. Přidáme led, rum a celé dolijeme sodovkou.
GIN S TONICEM A BRUTNÁKEM
Asi znáte gin s tonicem a okurkou, ale mladé lístky brutnáku lékařského díky své nápadně okurkové příchuti tuto funkci hravě zastanou. Tu je recept:
panák ginu
300ml tonicu
2 mladé listy brutnáku
několik brutnákových květů – pokud máte
Začneme tím, že do formiček na led ponoříme po jednom kvítku brutnákového květu a dáme zamrazit. Kdo toto má, je naprostý king všech bylinných barů. My si musíme ještě pár dnů počkat. Brutnákové listy s ginem spolu ve sklenici promneme paličkou, přidáme led (s brutnákovým květem a zalijeme tonicem. Chybí už jen deštníček.
RŮŽOVKA
V tomto drinku se snoubí vinná kyselinka se štiplavostí růžového pepře korunovaná sladkostí lesních jahod (podle této věty jste teď jistě poznali, že sleduji pořad „Luxus na talíři“).
1dl vychlazeného suchého růžového vína (vyberte si odrůdu, co Vám chutná)
1dl vychlazené sodovky
cca 5 kuliček růžového pepře (špatně se shání jednodruhový, doporučuji Sonnentor, abyste nemuseli třídit barevný pepř jako Popelka)
5-10 měsíčních jahod
Pepř a jahůdky ve sklenici opatrně promneme dřevěnou paličkou. Poté dolijeme vínem a pak sodovkou.
BEZOVÉ ŠAMPAŇSKÉ
Tento recept je trochu náročnější na délku přípravy, zato náklady jsou téměř nulové. Litr tohoto moku přijde na méně než 5 korun, takže skvělé především pro nemajetné alkoholiky. Tenhle recept přidáváme z naší Divoké kuchařky.
40 květů černého bezu (bez brouků)
8 l vody
1 kg cukru
3 citrony nakrájené na kolečka
špetka sušených vinných kvasinek
Ve velké nádobě studené vodě rozpustíme cukr, přidáme kolečka citronu, bezové květy (neomýváme), přikryjeme utěrkou a necháme v pokojové teplotě fermentovat asi 2 dny. Pak tam přidáme špetku kvasinek a znovu přikryjeme a fermentujeme další 4 dny.
Hotový mok přefiltrujeme (např. přes plátno). Plníme do lahví a uchováváme v chladu po dobu max. 1-2 týdnů – protože není proces kvašení ukončen, hrozí nebezpečí „výbuchu“.
Podáváme jak jinak než s jahodou.
No takže teď nemáte jinou možnost, než dát led na mrazák, vyrazit na lov a pořádně zapařit!
Na zdraví!!!