Nejlepší kečup

Už loni jsem se rozhodla, že letos vytuním opravdu vychytaný recept na domácí kečup, který si budeme dědit z generace na generaci. Máme totiž na tuto pochutinu u nás doma spadeno a jednu dobu si ji děti dávali úplně do všeho.

No a protože kupované kečupy nejsou žádná výhra a nevyrábějí je víly z jablíček z rajské zahrady a luční rosy, je nasnadě si takový kečup vyrobit doma. Nemusím ani vypočítávat, kolik jednorázových obalů navíc ušetříme. Kečup koupíte v nejlepším případě ve skle, a právě z takových jsem si celý rok schovávala lahve, abych je na konci léta proměnila v červený poklad.

Jaká jsou tedy kritéria nejlepšího kečupu?

  • slaďoučký, přiostřit si může každý individuálně
  • barva, která může na karneval simulovat krev
  • hladký, bez žádných podivných kousků
  • bez žádných umělých přísad, jen věci ze zahrady a koření z orientu

Tím, že rajčata nejdřív upečeme, ušetříme přidávaný cukr.

Pro barvu přidáme řepu. Při prvním pokusu jsem na stejné množství dala dvě řepy a barva byla už moc tmavá.

O správnou strukturu se postará kvalitní tyčový mixér. Díky tomu se nemusíme zbavovat semínek.

Kečup zavaříme klasickou cestou – na 80° cca 20 minut.

Připraveni? Tak směle do toho!

 

RECEPT NA NEJLEPŠÍ KEČUP:

3kg rajčat

1kg jablek

1 střední červená řepa

10 stroužků česneku

400g cibule

trocha olivového oleje

6 lžic octa

200g cukru

sůl, pepř, mleté nové koření, hřebíček, skořice

mletá paprika

tři bobkové listy

Rajčata rozpůlíme, řepu oloupáme a můžeme taky rozpůlit, položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180°, dokud rajčata neztmavnou a slupka se trochu nezcvrkne. Necháme vychladnout a pak z každého rajčete stáhneme slupku.

Mezitím si na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupaná a nakrájená jablka a vaříme, dokud nezměknou. Přidáme rajčata a pečenou řepu, nakrájenou na kostičky. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Teď přichází na řadu koření (vše je mleté, kromě bobkového listu), ocet, sůl a cukr. Můžete začít s množstvím, které jsem uvedla, a pak podle potřeby přidávat . Množství bude záležet na tom, co preferujete, a jak budete mít sladká pečená rajčata a jablka. Společně vše ještě prohříváme, před zavařováním však nesmíme zapomenout vyjmout bobkové listy.

Pokud jsme se směsí spokojeni, nalahvujeme a klasicky zavaříme.

A pokud Vám náhodou pře prvními mrazy nestihly dozrát rajčata, nezoufejte, zelená rajčata se taky dají využít…

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře