Už loni jsem se rozhodla, že letos vytuním opravdu vychytaný recept na domácí kečup, který si budeme dědit z generace na generaci. Máme totiž na tuto pochutinu u nás doma spadeno a jednu dobu si ji děti dávali úplně do všeho.
No a protože kupované kečupy nejsou žádná výhra a nevyrábějí je víly z jablíček z rajské zahrady a luční rosy, je nasnadě si takový kečup vyrobit doma. Nemusím ani vypočítávat, kolik jednorázových obalů navíc ušetříme. Kečup koupíte v nejlepším případě ve skle, a právě z takových jsem si celý rok schovávala lahve, abych je na konci léta proměnila v červený poklad.
Jaká jsou tedy kritéria nejlepšího kečupu?
Tím, že rajčata nejdřív upečeme, ušetříme přidávaný cukr.
Pro barvu přidáme řepu. Při prvním pokusu jsem na stejné množství dala dvě řepy a barva byla už moc tmavá.
O správnou strukturu se postará kvalitní tyčový mixér. Díky tomu se nemusíme zbavovat semínek.
Kečup zavaříme klasickou cestou – na 80° cca 20 minut.
Připraveni? Tak směle do toho!
RECEPT NA NEJLEPŠÍ KEČUP:
3kg rajčat
1kg jablek
1 střední červená řepa
10 stroužků česneku
400g cibule
trocha olivového oleje
6 lžic octa
200g cukru
sůl, pepř, mleté nové koření, hřebíček, skořice
mletá paprika
tři bobkové listy
Rajčata rozpůlíme, řepu oloupáme a můžeme taky rozpůlit, položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180°, dokud rajčata neztmavnou a slupka se trochu nezcvrkne. Necháme vychladnout a pak z každého rajčete stáhneme slupku.
Mezitím si na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupaná a nakrájená jablka a vaříme, dokud nezměknou. Přidáme rajčata a pečenou řepu, nakrájenou na kostičky. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Teď přichází na řadu koření (vše je mleté, kromě bobkového listu), ocet, sůl a cukr. Můžete začít s množstvím, které jsem uvedla, a pak podle potřeby přidávat . Množství bude záležet na tom, co preferujete, a jak budete mít sladká pečená rajčata a jablka. Společně vše ještě prohříváme, před zavařováním však nesmíme zapomenout vyjmout bobkové listy.
Pokud jsme se směsí spokojeni, nalahvujeme a klasicky zavaříme.
A pokud Vám náhodou pře prvními mrazy nestihly dozrát rajčata, nezoufejte, zelená rajčata se taky dají využít…