Náš rok 2016 a TOP 10 jeho chutí

Adventní doba bývá, navzdory svému účelu, dobou stresu, nestíhání uzávěrek, a pokud máte rodinu, tak je to doba totální krize rodinného managementu, kdy má každý člen rodiny nějaký ten program navíc.  V této době mě často přepadá nevděk za všechno, co se mi děje. A je jasné, že tento pocit je neoprávněný.

Na Nový rok jsme si s Martinem udělali brífing ve vaně se skleničkou vína a probrali jsme, co jsme v roce 2016 nechali za sebou. Byla to fakt jízda a já jsem vděčná Bohu, sobě i všem blízkým za to, co je mi každý den servírováno. Nepíšu to tady proto, abych se chlubila, ale je to třeba i inspirace pro všechny, které sem tam přepadá depka z neúspěchu. Sepište si vše, co Vám v uplynulém roce udělalo byť i malou radost, co se Vám v uplynulém roce podařilo, a třeba Vám to dodá sil do dalšího roku. Je to takový zpátečnický vision board :)

Na začátku roku jsme se dost plácali v nějakých angínách a byla to fakt mizérie. Dál jsme pracovali na Divoké kuchařce, díky čemuž jsme uvařili i náš první březový sirup. Serióznost situace jsme ztvrdili pořízením výkonného mixéru, který dost přispěl k obohacení našeho gastronomického repertoáru.

Na jaře jsem vysela spoustu semínek nových odrůd (brzy to bude zase aktuální, přečíst si o tom můžete tady), dokoupila jsem dalších pár nových stromů a konečně jsem získala pořádné sazenice chřestu (stromy většinou v zahradnictví Droždín a chřest v Planta Naturalis).

chrest

V květnu spatřil světlo virtuálního světa náš první e-book. Divoká kuchařka líného zahradníka, kde shrnujeme doposud získané informace o jedlých rostlinách, na které můžeme běžně natrefit v naší české krajině. Kromě již klasických a dobře známých bezů, šípků, nebo trnek, tu popisujeme i méně známé druhy, dozvíte se tam návod na již zmíněný březový sirup, jak připravovat výhonky z kapradí, nebo jak si připravit indiánskou čokoládu. Ostatně o tom jsme natočili jedno z našich prvních videí :)

kucharka-final-pruhled-poz

V červenci slavila naše Fanynka 4 a já jsem pokořila první z klasických dortů – dort Pavlova, na který jsem Vám sem napsala recept. Předesílám, že se mi nikdy nepovedlo upéct klasické pusinky, ale toto dopadlo dobře a byla to fakt slast.

fany-4

Fany 4

V srpnu jsme hostovali na Restaurant Day u Stříbského mlýna u Ivančic. Bylo to naše první veřejné vaření, taky spousta příprav, a moc jsme si to užili. Je to mimochodem nádherné místo. Díky Veronice Senciové za pozvání!

V září jsme otvírali poličskou semínkovnu, kterou si pod svá ochranná křídla vzala Poličská knihovna, za což taky moc děkujeme. Taky se otevřela první třída v programu Začít spolu v ZŠ Na Lukách, za což jsme moc bojovali, a jsme rádi, že mají rodiče v Poličce možnost výběru.

otevreni-policske-seminkovny-14-zari-v-18-00-v-mestske-knihovne

Vyrazili jsme taky na cesty po Itálii. Na naší milované Sicílii jsme strávili skvělý týden na farmě mezi citrusy, natočili spoustu videí o rostlinách, které tam rostou (některá ještě přibudou). Článek o našem road tripu najdete tady.

citrusova-farma

Ráj na zemi pod Etnou

Podpořili jsme našeho kamaráda Honzu, který má dost blbou nemoc a sháněl prachy na speciálně upravený bajk, který mu teď skvěle pomáhá v rehabilitaci. Díky Vám všem, co jste si během kampaně koupili naši DK, jsme mohli přispět 300EUR tímto směrem.

Na naší cestě po Belgii jsme v Brugách navštívili muzeum hranolků a dozvěděli se vše o historii a vlastnostech brambor. V muzeu čokolády jsme se dozvěděli vše o kakaových bobech a jak se z nich připravuje tato výtečná, přitom zcela legální droga. A jako třešínku na dortu jsme ochutnali pár divokých rostlin, které se prodávají i v supermarketu.

20161119_1531561

Z historie kakaových bobů aneb stručný ceník starého aztéckého platidla

 

20161119_1604431

Umění v Brugách jedině z čokolády

 

20161119_1325231

Lepší bomboška asi za 120,-EUR

Letos jsme měli nádhernou úrodu na zahradě (od nových odrůd rajčat, přes lilky, brutnák, ostropestřec, muchhovníky, extrémní množství kdoulí, až po skutečné pikošky v podobě plícněnky přímořské, která chutí připomíná ústřice a ve světě gastronomie je to velký hit), spoustu jsem toho nasemenařila na další roky a podělila se v semínkovně. Jsem za všechno opravdu moc vděčná.

img_8514

A na závěr tramtadadá vyhlašujeme TOP 10 chutí, které nás i Vás dostaly v roce 2016

  1. Levandulový sirup
  2. Růžový pepř
  3. Polévka z mušlí na břehu moře (comming soon…)
  4. Mrkwa burger na Restaurant Dayi
  5. Stračí nůžka mořská
  6. Plícněnka přímořská
  7. Cicimek
  8. Opuncie
  9. Kapr na černo versus kapr na modro
  10. Březový sirup

Bylo toho hodně a rok 2016 byl pro nás hojný. Těšíme se na výzvy 2017!!!

Aňa a Martin

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.

Komentáře