Maso ve svátek!

Přeji všem krásnou bílou sobotu. Dnes v noci končí čtyřicetidenní půst, který křesťanská tradice dodržuje už po staletí.

Dříve se lidé postili především od masa a co si budeme vyprávět, v dobách zlých i tak nějak celkově od jídla. Postní doba totiž připadá na období, kdy lidem pomalu docházely zásoby a pole i zahrady zatím zely prázdnotou…

Dnešní křesťané si spíše odepírají závislosti dnešní doby jako alkohol, facebook, seriály, kafe, sladkosti, atd. Já bych se ale chtěla vrátit zpátky k tomu masu a tak nějak se zamyslet nad mírou konzumace a tudíž i nad mírou produkce.

Před časem mě můj kamarád Honza Stoklásek poprosil, abych pro jeho web ebio.cz napsala první článek do jejich magazínu. A jak jsme se tak chvíli bavili, zjistila jsem, že oba jíme maso, ale zároveň nás prudí, jaké maso se u nás prodává a odkud pochází, kolik se ho u nás jí, kolik masa se nakonec bez využití vyhodí, atd. A tak bylo téma článku jasné. Maso ve svátek.

Pokud jste vegani, jste z obliga a nic z tohohle nemusíte řešit. Pokud ale živočišné produkty jíte, nebo nosíte na sobě, je dobré zvážit pár surových dat:

  • 2/3 zemědělské půdy je využíváno pro živočišnou výrobu
  • ta produkuje 18% z celkového množství skleníkových plynů
  • k vyprodukování 1kg zeleniny spotřebujeme průměrně 320l vody, k vyprodukování stejného množství hovězího masa 15.000l vody!
  • průměrná spotřeba masa v ČR je 80kg/rok, a to ještě bratiá vegani průměrnou spotřebu snižují

Environmental-Cost-Metrics-of-Meat-Production

Samotnou mě tato data překvapila. Je totiž jasné, že se současným stavem jsme sluště řečeno v rejži (teda v rejži asi právě ne). S rostoucím počtem obyvatel a rostoucí spotřebou masa (i země, kde se dříve maso konzumovalo minimálně, jsou dnes poseté velkovýkrmnami) nás Země v budoucnu nebude schopná uživit, respektive viditelné problémy vidíme už dnes.

Tento článek nemá za cíl obrátit nás všechny na vegany, i když pro Zemi by to byla nejspíš velká úleva. Je ale důležité, aby se každý z nás zamyslel nad množstvím konzumovaného masa a dalších živočišných výrobků, a taky nad tím, jak by se dalo toto množství snížit. Začít pěkně postupně a kdo ví, možná se masa zřekneme úplně 🙂

Co můžeme udělat hned, a nebude nás to bolet:

  • zkouknout pár věhlasných veganských foodblogů – krásné fotografie a lahodné recepty Vás jistě inspirují k uvaření něčeho dobrého
  • dát si s kolegy na obědě vegetariánské meníčko
  • zvážit množství masa (a jiných živočišných produktů) v porci – fazolky s kouskami slaniny budou méně bolet jako třísetgramový steak 🙂
  • uspořené peníze za častý nákup masa pak můžeme investovat do lepšího kousku – třeba v bio kvalitě, nebo se poohlédnout po místních (vesnických) dodavatelích, jejichž zvířata žijí venku a odpad z nich se například šetrně zapracovává zpátky do půdy. Výborné jsou v tomto slepice chované přednostně na vejce. My máme 4 kusy, vejce jako pětičlenná rodina vejce ještě rozdáváme, vyzobávají z půdy různé broučky (na slimáky máme indické běžce) a ještě nám poskytují výborné hnojivo. Je jasné, že pokud bychom měli chovat i zvířata na maso, čísla by byla někde úplně jinde…

Slavnostně zakládám hashtag masovesvatek, který brzy bude jistě slavnější než meetoo 🙂 Sdílejte se světem cokoliv, co Vás s tímto napadne. Váš sváteční masitý pokrm, nebo úplně úžasné vege jídlo, je to na Vás. Ale společně snižme ekostopu, snižme konzumaci, snižme počty dobytka, maso nevyhazujme, spotřebujme i méně populární kousky, každý malý skutek se počítá!

Maso ve svátek!

maso ve svátek I

 

 

 

 

 

 

Aňa a Martin
Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře