Last-minute low-cost super-eko dárečky

Každý rok se snažím dělat všechno proto, aby adventní doba byla klidnou dobou očekávání a rozjímání tak, jak se o tom mluví v kostelích, časopisech a je mi to v těchto dnech přáno na konci každého druhého e-mailu.

Pravda je taková, že je to rok od roku horší. Jedna besídka stíhá druhou, jedna uzávěrka stíhá druhou, a romantická představa, že sedím doma u kamen, popíjím svařené víno, pletu svetr pro Fanynčinu panenku a Martin mi k tomu předčítá kapitolu z pěkné knížky, je naprosto utopická a fotografie podobného kalibru bych zakázala umisťovat ve sdělovacích prostředcích. Akorát mám pak pocit, že jsem špatná máma, žena, hospodyňka. Teda to třetí platí každopádně, ale proč se kvůli tomu stresovat?

Máme kolem sebe spoustu skvělých lidí, kterým chceme poděkovat za to, že jsou. Času však málo…

Pokud máte někdy stejné pocity, možná se Vám šikne pár tipů na dárečky, které jsou hotové v cuku-letu (co je to zase za výraz??), nestojí moc a je to spotřební zboží, takže obdarovanému nebudou zabírat místo na poličce – „zaprášence“(to jsem se fakt překonala).

 

ptaci-zob-ii

 

Lojové koule pro ptáky

Péče o opeřence je v zimním období důležitá. Proto není za škodu toto připomenout i obdarovanému.

Hlavní ingredience:

100g rostlinného tuku, který tuhne při pokojové teplotě (já jsem použila kokosový rafinovaný)

100g zrní všemožného druhu, pokud chcete, můžete přidat i oříšky

formičky, do kterých budeme směs nalévat (může to být vánoční vykrajovátko s alobalem na spodní straně, nebo třeba polovina skořápky z kokosového ořechu)

stužka nabo provázek

Tuk lehce zahřejeme a vmícháme zob. Necháme trochu vychladnout a pak nalijeme do formičky, stlačíme a zapíchneme dřívko do místa, kde chceme provléct stuhu (do kokosáku není potřeba). Dáme do chladu ztuhnout.

 

homemade-playdough

Domácí PlayDough

I děti můžeme potěšit z rukodělného dárečku. I když je pravda, že ty naše se na výrobě domácí modelíny nejraději podílejí sami. Nicméně pokud neznáte, tu je recept:

1 hrnek horké vody

1 hrnek hladké mouky

1/2 hrnku soli

2 lžičky vinného kamene (prášek, která seženete nejspíš v domácích potřebách, nebo i bio krámcích) – dá se i vynechat, ale nebude to úplně ono

2 lžíce rostlinného oleje

pár kapek mandlového aroma

barvivo na potraviny (gelové je asi nejvhodnější)

Kromě vody a barviva smícháme všechny ingredience a důkladně promícháme. Zalijeme vařící vodou a celé znovu promícháme (rukama), dokud nezískáme hladkou hmotu. Tu si pak rozdělíme na díly a obarvíme barvami. Dámičky mohou přidat i třpytky.

 

domaci-testoviny

Domácí zelená pasta

To je milá věc, která jistě v žádné domácnosti nepřijde nazmar. Pokud neseženete špenát, můžete zaexperimentovat s kadeřávkem, bazalkou, nebo třeba polníčkem. Takovýmto těstovinám sluší jednoduchá úprava s minimem ingrediencí.

Co budete potřebovat:

1 vejce

1 lžíce vody

2-3 hrsti špenátových listů

160g mouky „dvounulky“

Vejce, vodu a špenát rozmixujeme výkonným mixérem do jemna. Mouku vložíme do misky, uděláme ďůlek a do něj vlijeme směs z mixéru. Pak přichází na řadu důkladné promíchání těsta. Má být hodně tuhé, ale pokud by to nešlo, můžete přilít třeba ještě jednu lžíci vody. Kdo má strojek na těstoviny, je král. Na pomoučeném válu pak rozválíme těsto na cca 2 mm tenký plát (opět můžeme použít strojek) a nakrájíme na nudle. Hotové těstoviny sušíme na teplém a suchém místě. Můžeme je před tím jemně ztočit do hnízd, nebo je sušit rovné například na ramínku.

Vánoční balení těmto těstovinám bude velmi slušet :)

 

Nápadů na jedlé dárky je spousta. Máte nějaké oblíbené? Podělte se s námi o ně v komentářích…

Krásné svátky  přeje Mrkwa

 

 

 

 

 

 

 

Aňa a Martin

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.

Komentáře