Křenová pouť

Jeden z nejhodnotnějších produktů, který roste v naší české zemi. A to doslova.

Tak obyčejný a přitom exotický.

Tak zdravý, přitom málokdo ho dokáže konzumovat zasyrova samotný.

K.Ř.E.N.

Zdroj mnoha vitamínů a minerálů, přírodní antibiotikum, pomůžete si jím při angíně, chřipce, zahleněných průduškách, při kašli. Pročistíte si trávicí trakt i játra. Je to prostě tzv. „recept na všechno“.

Víte, kde od pradávna (konkrétně od 12.století) rostl ten nejlepší?

Na Kutnohorsku ve vísce jménem Malín. Tamní křenovky byly tak proslulé, že se odtud tento kořen vyvážel až do Ameriky. Místním pěstitelům se během staletí podařilo vyšlechtit místní krajovou odrůdu, tzv. malínský křen. Zásadní úlohu v pěstování, zdá se, hraje lokalita, protože pěstování malínského křenu v jiných lokalitách se údajně nedaří tak dobře. Správný malínský křen má mít říz, nesmí pálit a má být nasládlý.

Jaká je situace v Malíně dnes? Jak už to tak bývá, éra komunismu zpřetrhala veškerou tradici křenovek, a tak se místní nadšenci snaží malínský křen zachránit a tradici komerčního pěstování opět obnovit. Odrůda malínského křenu přežila u místních na zahrádkách.

Pokud chcete zakusit jedinečnou chuť malínského křenu, mám pro Vás dvě pozvánky.

První akce se koná již zítra a jedná se o Dálkový pochod za malínským křenem. Organizuje jej místní Klub českých turistů a podrobnosti o trasách si můžete pročíst zde. Na konci čekají klobásky s malínským křenem 🙂

Druhou akcí, z gastronomického hlediska o trochu zajímavější jsou Slavnosti Malínského křenu, které se budou v Malíně letos konat 28.října. Kromě obsáhlé historie křenu budete moct nejen ochutnat, ale také zakoupit křen, slibuje se i program pro děti a mnoho dalšího. Myslím, že by to nemusela být úplně davová akce, tak pokud o podzimních prázdninách budete někde poblíž, určitě by Kutná hora stála za návštěvu.

Abyste nepřišli zkrátka, postnu Vám sem ještě jeden fajn recept, který pohladí nejednoho milovníka křenu.

Bramborové koláčky s kozím sýrem a křenem.

bram.kolacek s rukolou logo

 

Aňa a Martin
Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře