Kaštanobraní

Na podzim se rok co rok s železnou pravidelností rozjede mánie kaštanů. Možná to znáte. Jdete kaštanovou álejí, zahlédnete mezi slupkami a listím lesklé kaštany čokoládové barvy a automaticky berete a vkládáte do kapsy. Vezmete si alespoň dva, abyste si s nimi mohli v kapse hrát (vždyť jsou tak příjemné na dotek!) a pokud máte děti, zpravidla nezůstanou u dvou, donesou jich domů vagón, vytáhnou tatínkovu vrtačku a pokud si neprovrtají palečky, tak budete o figurky z kaštánků doma zakopávat až do Vánoc. To už jsou pak většinou svrasklé a méně líbivé, snadněji se pak domluvíte s potomky, že by ještě určitě chutnaly zvířátkům v lese.

Nás ale letos postihla jiná kaštanová mánie. Totiž plody kaštanovníku setého, nikoli jeho nepříbuzného jírovce maďalu, který je nejčastější asociací slova „kaštan“.

kaštany

Kaštanovník setý (castanea sativa) je v našich končinách méně známý a bohužel i méně častý. Přitom pečené kaštany z období Vánoc zná snad každý. Tyto plody mají přímo fenomenální nutriční vlastnosti, mohly by s přehledem nahradit klasické obilí (dobrá zpráva především pro celiaky), dají se usušené rozemlít na mouku a množství receptů z nich nezná hranic.

Zatímco z jednoho akru obilí sklidíme zhruba tunu potravy, u kaštanovníku pěstovaném na jednom akru to může být i dvakrát tolik. A to nemluvím o ekologickém dopadu konvenčně pěstovaného obilí.

My jsme se minulý týden zůčastnili krásné akce v Nasavrkách u Chrudimi, kde místní opatrují prastarou kaštanku přímo v centru obce (tamní stromy mají i více než 300 let). No a letos se tam poprvé konalo Kaštanobraní, příjemná akce s tak akorátním množstvím lidí (nemám moc ráda davové akce), jarmarkem s tradičními výrobky i podzimními plodinami, povídáním o kaštanech, živou hudbou a specialitami z kaštanů.

Kaštanobraní

Naše nadšení bylo velké. Součástí byl i samosběr, kdy za symbolický příspěvek 30Kč jste si do žluté igelitky mohli nasbírat, co jste našli.

Pro kaštany je docela důležité, aby se zpracovávaly čerstvé, po čase sesychají nebo plesniví. Kaštany, které najdete na pultech supermarketů jsou do jednoho z dovozu, takže těžko říct, jak dlouho do daného supermarketu cestovaly a jak dlouho pak na pultě pobyly. Každopádně když koupíte kilo kaštanů za 80kč a než se odhodláte něco z nich připravit, půlku můžete rovnou vyhodit, na oblibě této báječné plodiny Vám to moc nepřidá.

Proto bych chtěla apelovat na všechny majitele pozemků, lesů, na všechny líné zahradníky i guerillové zahrádkáře:

„PŘÁTELÉ, PĚSTUJTE KAŠTANOVNÍKY!“

Na trhu je k mání už i docela dost odrůd. Velkoplodé, menšího vzrůstu (klasický strom může dosahovat velikost jako ořešák), roubované, které budou plodit už za pár let, nebo i semenáče, které začnou živit třeba až další generaci. Obzvlášť bych chtěla apelovat na radní měst a vesnic: Sázejte jedlé kaštany do parků a alejí.

kaštanka

Kaštanovník je cizosprašný, takže je potřeba mít alespoň dva jedince blízko sebe. Nebo se domluvte se sousedem a máte vyhráno. Jeden vzrostlý kaštanovník určitě pokryje potřeby jedné rodiny. Když budete sázet, je dobré si někde pořídit bukovou hrabanku – bude obsahovat mykorhizní organismy prospěšné právě kaštanovníkům.

Nemusím doufám připomínat, že stromky je potřeba nakupovat z ověřených zdrojů. Pochybní překupníci, kteří ani nevědí, odkud rostliny pocházejí a jestli Vám v dané lokalitě porostou, můžou zapříčinit Vaše rozčarování nad uschlým pahýlem. Pokud máte nějaké ověřené zahradnictví poblíž, bude to nejspíš dobrá volba. Rostliny, které byste si přivezli z jiného koutu republiky by se nemusely právě ve Vašich klimatických podmínkách uchytit. Risk je zisk.

My jedeme teď celý týden na kaštanových receptech a pár bychom rádi sdíleli. Připravili jsme teda základní kaštanové menu, které nikoho nemůže ponechat chladným.

Kaštanová polévka je vydatný předkrm, který může vlastně klidně sloužit jako hlavní jídlo. S množstvím kaštanů i chuťovými kombinacemi si můžete vyhrát jak je libo. Recept stáhněte tady.

Kaštanová polévka

Kachní prsa s glazovanými kaštany a dýňovým pyré. Sváteční pokrm ve stylu první republiky jistě potěší i leckterého hipsterského strávníka. Recept tu.

glazované kaštany

No a sladká tečka Kaštanový dort je naprostá pecka. Dětem sice moc nechutnal (není asi dost sladký), ale my dospělí jsme si pošmákli. Skvělé na něm je, že místo mouky se použijí právě kaštany, takže bezlepkáči mají pré! Stahujte tady.

kaštanový dort

 

 

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře