Jídlo na cesty

K dnešnímu příspěvku mě inspirovaly naše časté cesty a s nimi spojená nevyhnutná nespokojenost se stravováním, především v krizových situacích. Ať už jedete na čundru na čínských polévkách, na vodě vezmete po prokalené noci za vděk čerstvě ušmiklému párku s rohlíkem a hořčicí, nebo na road tripu chca nechca končíte u pana McDonalda, nebo s předraženou bagetou gumové konzistence na benzínce, existuje spousta vychytávek, jak se tomuto vyhnout.

Máte rádi raw tyčinky? Připravte si zásobu v teple domova. Potřebujete instantní jídlo, které se uvaří v jednom kotli? Vyrobte si svou vlastní polévkovou směs z luštěnin a sušené zeleniny. Fičíte na paštikách? Co so připravit domácí paštičku, nebo usušit domácí jerky? Možností je nekonečno, ale chce to připravit se dopředu.

O cestování autem bude ještě jeden článek, teď se zaměřím na to, co si s sebou vzít na vandr.

Zítra vyrážíme s naší partou ženské bobové reprezentace (ano, tak si říkáme a lidé nám fandí) na každoroční vodu, a tak chci holky překvapit pár vytuněnými pamlsky.

Co by měly splňovat?

  • lehké 
  • skladné
  • trvanlivé
  • výživné
  • delikatesní, hodné královen řeky

Už loni jsem do barelu přibalila pár domácích raw tyčinek. Jsou lahodné a nejen před jezem dodají potřebné kalorie.

raw tyčka

Domácí ró tyčky 

na cca 14 kusů:

400g sušených datlí

30g oříšků (např. lískáčů nebo vlašáků)

20g strouhaného kokosu

2-3 lžíce kokosového oleje

Všechny ingredience rozmixujeme v blenderu (je dobré rozdělit na dvakrát, jinak ten mixér uvaříte). Malý pekáček (na toto množství používám velikost cca 20x30cm) vyložíme pečicím papírem a vyklopíme tam směs z mixéru. Pěkně upěchujeme a dáme ztuhnout do lednice.

Pak vzniklý korpus nakrájíme na kousky, které můžeme úhledně zabalit do pečicího papíru. Vydrží i v pokojové teplotě, ale lépe uchovávat např v chladnější špajzce, atd.

S obsahem můžete samozřejmě experimentovat, ale datle a kokosový olej je dobré použít vždy.

raw tyčky zabalený

 

Co se snídaněmi? Párek dobrý, ale máte rádi cereálie? Tady je recept na křupové müsli, které je bez sacharidů (což je skvělé, protože mlsné huby si mohou dosladit kolik chtějí a nízkosachariďáci budou spokojeni). Živě si pamatuji, jak jsme si v devadesátkách pekli domácí müsli, které se pojilo salkem. Tak tento recept je obdobný, akorát místo Salka je kokosový olej a ovesné vločky jsme vynechali. Kvůli úspoře času budeme odměřovat hrnky.

musli

Nízkosacharidové müsli

1/2 hrnku kokosových plátků

1/3 hrnku lněného semínka

1/3 hrnku strouhaného kokosu

1/3 hrnku chia semínek

1/3 hrnku mandlových lupínků

1/3 hrnku dýňových semínek

1/3 hrnku slunečnicových semínek

3 lžíce kokosového oleje (roztaveného)

Všechny ingredience v míse promícháme, rozložíme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby (na 150°C  asi 45 minut – dokud směs nechytne zlatavou barvu). Občas promícháme.

musli na plechu

Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout, naplníme do uzavíratelných sáčků a tradá!

Semínek je v tomto receptu použito opravdu hodně, asi si domyslíte, že když nemáte zrovna všechny po ruce, lze některé vynechat. Ale jen vyjímečně, prosím Vás! Pokud budete chtít přimíchat sušené ovoce, tak raději až po upečení.

Müsli je výborné s jogurtem, mlékem všeho původu, nebo i jen tak samotné.

 

A do třetice chci sdílet recept, který mě opravdu dostal. V řeznictví z nás budou mít radost….

Pokud jste masožravci, mohli byste ocenit výtečné domácí jerky, neboli sušené maso. Podělím se s Vámi i o recept na mou marinádu s růžovým pepřem a vše si vysvětlíme krok za krokem.

jerky

Domácí Jerky s růžovým pepřem

1/2 kila libovějšího hovězího masa (roštěnec, pupek, atd.)

3 lžíce sojové omáčky

1 lžíce worcesterské omáčky

1 lžíce medu

2 menší stroužky česneku (nebo 1 velký)

1/2 lžičky soli

cca 25 kuliček růžového pepře

Růžový pepř roztlučeme v hmoždíři a všechny ingredience na marinádu smícháme v míse.

Maso nožem zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na tenké plátky. Můžete krájet „po vlákně“ nebo „přes vlákno“. Je dobré, aby plátky nebyly tlustší než 0,5cm. Plátky pak ještě rozkrájíme nějak intuitivně na nudličky. Vložíme do marinády, rukama promícháme, aby se marináda dostala všude, a necháme přes noc odpočinout v lednici.

Ijerky v troube

Maso pak jednotlivě napícháme na špejle, které poklademe kolmo na mřížku v troubě. Do spodu trouby dáme čistý plech a pečeme 4-5 hodin na 80°(v horkovzdušné troubě) s pootevřenými dvířky. Abychom ušetřili energii, lze použít dvojitou dávku, do trouby se v pohodě vejde 1 kg masa.

IMG_0493

Hotové vychladnuté jerky sundáme ze špejlí a na cesty uložíme do uzavíratelných sáčků. Je to superlehká energie a poměrně zdravá alternativa ke všem možným pivním pochutinám.

Růžový pepř miluju, loni jsme si ho natrhali na Sicílii a natočili o něm krátké video.

IMG_0524

Mezi další naše oblíbené cestovní vychytávky z obchodu patří sušená rajčata (dají se přidat i k těstovinám, nebo jen tak samotné), pytlíky s ovocným pyré (vynález tisíciletí, který proměnil životy mnoha rodičů), sušené klobásky (třeba z divočiny), nejrůznější směsi oříšků a semínek a rýžový ultralight chlebíček.

Tak, já mám nabaleno, jsem zvědavá, co na to řeknou holky….

Přeji hodně legrace na cestách a nespočet kulinářských zážitků!

 

Aňa

Aňa a Martin

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.

Komentáře