Jak si zajistit hojnost na celý rok

Nový rok je už tradičně spojen s předsevzetími, novými začátky, svátečními pokrmy a přáním hojnosti po celý nadcházející rok. Jak si ale zajistit hojnost na celý rok?

Mnoho lidí zařazuje na novoroční menu čočku – aby měli v nadcházejícím roku dostatek peněz.

Naše rodina má ale trochu jinou tradici. Během vánočních dnů, kdy větší část přírody odpočívá, vyrážíme na lov penízovky sametonohé – abychom měli v novém roce dostatek penízů. Proto jsme každý rok „ve vatě“.

Vyrazit na penízovku má svoje kouzlo a my se o něj s Vámi rádi podělíme.

penízovka

V prvé řadě je třeba vědět, kde penízovku sametonohou (Flammulina velutipes) hledat. Roste na pařezech listnatých stromů, často v lužních lesích, ale třeba i na okrajích smíšených lesů. Potkáváme ji i ve vesnici na osamělých pařezech. Tahle žlutooranžová houba roste v trsech a to hlavně během zimních měsících. Pokud mrzne, růst se pouze zastaví a po rozmrznutí zase pokračuje. V tomto ročnmí období se také nedá s ničím splést, takže nehrozí, že si domů přinesete něco, co nechcete.

Penízovkový výlet je skvělým důvodem k vánoční procházce. Každý výlet, který má nějakou misi, má u nás větší úspěch. A možná znáte ten pocit, když se vracíte domů s plným košíkem hub.

Co pak s penízovkou? Máme pro Vás dva skvělé recepty jako doporučení.

kulajda z penízovky

 

Kulajda z penízovky                                                            

1/2kg penízovek sametonohých

500 g brambor oloupaných a nakrájených na kostky

1 větší cibule

3 stroužky česneku

½ až 1 lžičky kmínu

4 bobkové listy

10 kuliček nového koření

50g másla

250 ml smetany ke šlehání

snítka kopru

ocet (převařený v kastrůlku)

cukr

sůl, pepř

4 vejce vařené nebo zastřené

 

Nakrájíme si cibuli na drobno a zpěníme ji na másle  do sklovata, přidáme drcený česnek a očištěné penízovky (větší můžeme nakrájet  – menší pak nechat celé), přidáme kmín, posolíme, popepříme a necháme asi 5 minut dusit. Pak zalejeme asi 1,5 vody a necháme povařit. Až je penízovka na skus (asi dalších 5 minut) tak přidáme brambory na kostky. Osobně množství brambor odhaduji podle toho jak chci mít polévku hustou a to proto, že jakmile jsou brambory v polévce měkké tak odstavím, přidám smetanu a odeberu část brambor s houbami a rozmixuji dohladka tyčovým mixérem. Takto pokračuji podle toho jak mám rád polévku hustou.

Nakonec přidáme nasekaný kopr a dochutíme cukrem a octem (převařeným – jinak se vám může smetana srazit). Já dochucuji více do sladkokysela ale i přírodnější varianta je skvělá.

K podávání přidáme do talíře vařené nebo zastřené vejce.

Houbový koláč

 

Houbový koláč s penízovkou

Na těsto:

300g hladké mouky

150g másla

8 lžic studené vody

špetka soli

Náplň:

asi 300g penízovek sametonohých

2 vejce

50 g slaniny

lžíce másla

100ml smetany ke šlehání

100g sýru gruyere nebo jiného tvrdého tučného výrazného sýra (např. čedaru)

2 střední cibule

3 stroužky česneku

pepř, sůl

špetka muškátového květu

Těsto si připravíme z hladké mouky, změklého másla a 8 lžic vody– vypracujeme a uložíme do lednice alespoň na 1 hodinu. Penízovku podusíme na másle. Nastrouhaný sýr, rozmačkaný česnek, vejce, smetanu smícháme s penízovkami a na slanině upečenou cibulkou. Osolíme, opepříme.

Ztuhlé těsto rozválíme nebo rozmačkáme na plát, který vložíme do kulaté formy na koláč a vidličkou ozdobíme okraje a párkrát propíchneme těsto na dně. Nalijeme do připraveného pekáče s těstem náplň a dáme péct na 200°C na cca 40 minut – dokud není povrch zlatavý a uprostřed koláče už je vajíčko ztuhlé.

 

No a s touto peckou se pro rok 2015 loučíme a přejeme dobrý lov penízovek i hodně penízů v tom Novém roce 2016.

 

Vaše Mrkwa

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře