Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/web/virtuals/96087/virtual/www/domains/mrkwa.cz/wp-includes/post-template.php on line 284

Fermentovaný charoset

Možná jste už o něm slyšeli. Charoset. Jeden z židovských pokrmů, který je součástí tzv. sederové večeře. Ta se jí během židovských svátků pesach, která koliduje s křesťanskými Velikonocemi, kde každý pokrm nese nějakou symboliku, většinou z historie židovského národa.

Charoset má doslova připomínat maltu, kterou Židé používali při stavbě svých obydlí během časů otroctví v Egyptě.

Jedná se o pokrm z jablek, sušeného ovoce, ořechů, medu a vína.

Já letos zkouším charoset fermentovaný v medu. Abych byla upřímná, velmi se mi líbilo, že mohu spotřebovat zbytky sušeného ovoce a ořechů z Vánoc. Je dobré tento charoset připravit alespoň týden před podáváním, aby se stihly všechny chutě pěkně propojit.

Recept

400g jablek (lepší kyselejší, aby trochu vyvážily sladkou chuť charosetu)

200g sušeného ovoce (typicky datle fíky, meruňky, rozinky)

100g nasekaných oříšků (já měla zrovna pistácie a mandle – ty jsou též typické)

kousek zázvoru (asi jako palec)

lžička skořice

5 lusků kardamomu a 10 hřebíčků

900g medu

5 lžic červeného vína nebo šťávy z granátového jablka (nebo mix)

kdo chce, může přidat třeba i růžový pepř (pár rozemletých kuliček)

 

Začneme tím, že si připravíme nádobu, ve které budeme fermentovat. Mohla by to být zavařovací sklenice. Oloupeme jablka, nakrájíme na kostičky a vsypeme do sklenice. Přidáme sušené ovoce, rovněž na kostičky, nasekané ořechy, nastrouhaný zázvor, skořici, pepř, v hmoždíři rozdrtím hřebíček a semínka z lusků kardamomu a rovněž přidám.

Přiliju víno, promíchám, pak med, a celé zase důkladně promíchám.

Přikryju víkem a nechám stát při pokojové teplotě. Každý den důkladně promíchám. Alespoň týden by měla směs pracovat.

Nějak takhle bude charoset vypadat po týdnu

Takto připravený charoset Vám vydrží snad věky. Než budeme servírovat, je dobré směs scedit (medovou tekutinu můžete použít na cokoliv jiného), i tak je charoset extrémně sytý a sladký, takže počítejte spíš s malými porcemi. Já si možná přidám ještě granátová zrnka pro rozptýlení sladkosti 🙂

Ať chutná, krásné velikonoce všem!

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře