Dánské Vánoce

Určitě jste už slyšeli o hygge – tzv. „dánském receptu na štěstí.“ Hygge se volně definuje, jako ten pocit, když je venku bouřka a vy jste zachumlaní v teple pod dekou a nejlépe máte ještě teplé ponožky, čaj a knížku. Ten pocit blaženosti, žití tady a teď.

Hygge se za posledních pár let stalo celosvětovým fenoménem, dokonce další skandinávští sousedé přišli se svou verzí obdobného.

Teď před Vánoci se mi poštěstilo dostat se na doslova pár dnů do Dánska, tak jsem si hned dala za úkol zjistit, jestli hygge skutečně existuje a kde se bere. Bude to takové mé předvánoční zamyšlení, ale jak se vykecám, hned Vám vyjevím i recept na vskutku výborné a zajímavé dánské jídlo.

dansko pobrezi

Dánská kuchyně je obohacená o produkty z moře. Tady v Národním parku Vadehavet se například loví ústřice. Moře je dost mělké, a tak při odlivu je možno v gumákách vyrazit za delikatesou.

Dánská krajina je krásná ve své syrovosti. Větrem ošlehané pobřeží nahrazuje absenci hor (nejvyšší bod Dánska má nadmořskou výšku pouze 170m n.m.). Počasí není žádná riviéra. Déšť, vítr, sníh. O to spíš se možná Dánové snaží vytěžit z interiéru svých příbytků. K designu interiérů přistupují s velkým citem pro útulnost, hru světla, přitom vše v rámci jakési skandinávské strohosti. Naprostým kulturním šokem je pak absence záclon či závěsů.

oasen kuřárna

Kuřárna v rodinném pensionu, kde jsem bydlela

V Dánském Viborgu jsem se setkala s Hanne, pohodovou maminkou od tří dětí, které navštěvují mezinárodní školu ve Viborgu. Brzy jsem pochopila, že jsem natrefila na člověka, se kterým si vskutku mám co říct. Povídaly jsme si o hygge, o tom, jak se v Dánsku slaví Vánoce, co se vaří, jak se to vaří, a já jsem se nemohla nezeptat, čím to je, že jsou Dánové nejšťastnější národ v Evropě? Hanne se zamyslela a její odpověď mi pak zněla v uších ještě i celou dlouhou cestu domů.

„Možná je to proto, že si nestanovujeme přemrštěné cíle, žijeme víc v přítomnosti a radujeme se ze všedních maličkostí.“

Tak především ta část o cílech mě dost naťukla. A hned mi došlo, že nemusí jít pouze o to, čeho chceme dosáhnout v životě, nebo co si všechno nutně potřebujeme koupit. Platí to i v množství každodenních úkolů, které si dobrovolně nakládáme na svá bedra. Osobně s tím dost zápasím a teď před Vánoci dvojnásob. Vždycky si navymýšlím, co všechno chci udělat, připravit, čím překvapit, a když to pak nezvládnu, akorát jsem pak naprdlá na sebe, na své blízké, na celý svět, který se proti mě spikl a fňukám, jak to mám v životě těžké. Přitom jde třeba o to, že jsem nezvládla udělat věnec na dveře s vánoční tématikou.

No a co? Stane se něco?

Hádám, že ne. Budeme tam mít kukuřice třeba až do Velikonoc :)

venec kukurice

Takže poučení :) stanovovat si realistické cíle – tak, abych na konci dne mohla mít opravdu radost, že se mi to (z většiny) podařilo.

Je jasné, že Dánové na tom nejsou vůbec špatně, mají jedny z nejvyšších platů v Evropě. Přesto nežijí nějak okázale. Jezdí v normálních autech, chodí v normálním oblečení, vaří vynikající jídlo, často z obyčejných, lokálních surovin (mistr všech mistrů je pro mě René Redzepi a jeho věhlasná restaurace Noma).

Hanne mi například vyprávěla o tom, jak dělá její rodina už od pradávna krůtu. U hřbetu ji naříznou a celého ptáka zevnitř vykostí, naplní mletým masem se slaninou, sušenými švestkami a pistáciemi a tak pečou. Krájí se pak na plátky, ve kterých jsou vidět barevné meruňky a pistácie. Považte, úplně jako v Obsluhoval jsem anglického krále. :)

stromek ve viborgu

Co mě však zaujalo nejvíc, byla klasická dánská vánoční příloha – karamelizované brambory. Uvaříte je ve slané vodě, takže uvnitř jsou slané, na povrchu sladké, a když k nim přidáte ještě zelí, máte i kyselý prvek. My jsme však zvolili červené zelí tzv. „na sladko“, s vánočním kořením.

brambory se pecou

Karamelizované brambory

1 kg malých brambor

3 lžíce třtinového cukru

2 lžíce másla

Brambory uvaříme v osolené vodě a oloupeme. Do pánve nasypeme cukr a na mírném ohni ho necháme rozpustit. Nemícháme. Přidáme máslo a teprve potom mícháme, až se nám vytvoří karamelová omáčka. Přidáme brambory a podlijeme trochou vody. Mícháme a jak se bude omáčka zase zahušťovat, tak se budou brambory pěkně obalovat.

Podáváme, nejlépe ještě se zelím, k nějaké dobré vánoční pečeni.

karamelizovane brambory

Aňa a Martin
Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře