Cukroví z lokálních surovin

Nejlokálnější cukroví je asi „suchý z nosa“, ale ne každý má na to nabídnout i návštěvě.

Každý rok se u nás setkáváme s kamarádkama v ženském kruhu, koukáme se na britské komedie, klábosíme a u toho pečeme cukroví. Někdy zkoušíme vskutku originální receptury, které pak třeba ne úplně vždy končí sukcesem. Akce se nazývá neformálně „pičba“, což celkem trefně charakterizuje vše výše zmíněné.

holky

Letos bylo všechno jinak. Tématem „pičby“ se stal lokál, totiž cukroví výhradně z lokálních surovin. Vrátili jsme se tak na začátek a pekly opravdu z toho, co se u nás v Česku urodilo. Na první pohled se tak suroviny smrskly na mouku, cukr, med, vlašáky a máslo. Při bližším zkoumání však přijdeme na další skvělé ingredience české provenience.

Použili jsme mák, kdoule, víno, povidla. I s kořením si můžete poradit z českých zdrojů. A možná Vám roste za oknem. Do cukroví se totiž skvěle hodí levandule, listy z voňavé pelargonie, chilli papričky, plátky růžových květů a nesmím zapomenout ani na klasický Tuzemák. Ten teda moc za oknem neroste, ledaže by Vám jej tam nechal Mikuláš 😉 Mandle se dají sehnat v Hustopečích (mají i e-shop). A pokud máte dobré kontakty, dají se sehnat i fenykl, anýz, nebo lékořice (pěstují se sem tam na Jižní Moravě). Od kamaráda citrusáře vyžebrejte jeden dva citróny a už máte celkem solidní základ na velkolepé pečení.

Daly jsme dohromady opravdu fešné cukrovíčko lahodných chutí a rozhodně nemůžu říct, že by to byly fádní kousky. Když jsme fotku z pičby vyvěsili na Facebook, ozvalo se hned několik žádostí o recepty, takže pár lokálních receptů Vám zcela exklusivně přináším zde.

cukrovi

 

Makové linecké

200g hladké pohankové mouky

35g nemletého máku

50g moučk. cukru

100g másla

2 žloutky

džem, nebo povidla na promazání (pozn. já jsem použila výtečný melounový džem od jednoho z mých studentů, který doma vyráběli z vlastních melounů!)

Těsto připravíme den předem. Smícháme mouku s mákem, cukrem, vmícháme máslo nakrájené na kostky, vypracujeme drobenku, přidáme žloutky.  Troubu si předehřejeme na 160st. Těsto rozválíme na 2-3mm, vykrájíme tvary (klasicky polovinu s „okénkem“ a polovinu plné.) Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 10min.

Vychladné cukroví slepujeme džemem nebo povidlím a můžeme poprášit i moučkovým cukrem.

makova linecke

 

Levandulové pusinky

3 bílky

210g cukru krupice

menší hrst levandulových květů (lepší jsou čerstvé, ale sušené mohou taky být)

Levandulové květy utřeme v hmoždíři asi s 1/3 cukru.

V hrnci dáme vařit vodu na vodní lázeň. V míse (o větším průměru než je vodní lázeň) začneme šlehat bílky s trochou čistého cukru, jak začne sníh trochu tuhnout, dáme mísu do lázně, stále šleháme, přidáváme cukr, nakonec i ten s levandulí.

Plech vyložíme pečicím papírem a dáváme na něj hromádky sněhu (můžete použít i zdobicí sáček, nebo jen tak rustikálně lžičkou). V troubě sušíme na 100°C cca 2 hodiny.

Snědly se hned, ani jsem je nestačila vyfotit 🙂

 

Kdoulový sýr

2kg kdoulí

4 lžíce medu

kůra z jednoho českého citronu 🙂

hrst ořechů (případně mandlí) na posypání

Kdoule oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme. Vložíme do hrnce a zalijeme do poloviny vodou. Nejtěžší část je v tuto chvíli za námi.

Kdoule vaříme na mírném ohni do změknutí a vyvaření většiny tekutiny. V  závěru je třeba dávat pozor, aby se kdoulový rozvar nepřipekl, v případě potřeby proto podlijeme trochou vody.

Měkké ovoce rozmícháme s medem a rozmixujeme. Směs nalijeme do sušičky na pečící papír (dalo by se sušit i v troubě na nízký stupeň) ve vrstvě 0,5-1cm (zkoušeli jsme i 2cm – pak se musí sušit dlouho a placka je silnější), posypeme oříšky nebo mandlemi a sušíme do ztuhnutí.

Hotové placky nakrájíme na kousky.

cukroví s královnou

Zde si především povšimněte stylovou dózu objevenou letos na jaře na trhu v Amsterdamu.

 

Vinné cukroví

250g hladké mouky

250g másla

5 lžic bílého vína

moučkový cukr na obalení

snítku listů voňavé pelargonie

Mouku, změklé máslo a víno vypracujeme v těsto a necháme vychladnout.

Rozválíme, vykrojíme tvary položíme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180°C asi jen 10minut.

Ještě teplé obalíme v cukru, který jsme si před tím promnuli s listy vonné pelargonie.

cukr s vonnou pelarginii

 

Makové spirály (podle Apetitu)

K tomuto cukroví se váže vtipná historka. Když jsme totiž připravenou roládu důkladně zabalenou v potravinové fólii daly vychladnout ven, sežraly nám ji z půlky kočky

100g cukru krupice

120g změklého másla

270g hladké mouky

1 rozšlehané vejce

Na náplň:

60g másla

75g mletých vlašských ořechů

80g máku (nemletého)

100g medu

1 lžička strouhané citronové kůry od kamaráda citrusáře

Máslo s cukrem utřeme, přidáme vejce, mouku a vypracujeme hladké těsto. Necháme hodinu vychladit (na místě, kam nemají přístup kočky).

Všechny přísady na náplň smícháme a dáme stranou.

Těsto si rozdělíme na poloviny a každou uválíme na pečicím papíru do obdélníku o síle asi 3mm. Na každý obdélník naneseme v rovnoměrné vrstvě náplň a zavineme směrem od delší strany obdélníku. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na půl hodiny do mrazničky.

Roládu krájíme na plátky silné 5mm, klademe na plech s pečicím papírem a pečeme na 180°C 10-15 minut.

 

My už máme napečeno a těšíme se na ten čas, kdy se svět trochu zpomalí a snad do té doby všechno nesníme!

 

Aňa a Martin
Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře