Belgický příspěvek

Je krásné jarní dopoledne a já na pracovní cestě do belgického Lutychu (Liége) myslím na to, jak se večer setkám s kamarádkou Estelle v nedalekém Eupen. Neviděly jsme se patnáct let a dost věcí se jistě změnilo. Po facebooku se domlouváme na detailech setkání. Má vize je jasná: belgické hranolky a belgické pivo. Estelle klidně odepisuje „I´ll take care of it“. Večer v osm už na mě čeká dole v hotelu. Nezměnila se vůbec. Pořád stejná rokerka, jan má dvouletou dceru, partnera a krásný domek v centru Eupen.

Vyrážíme za večerním dobrodružstvím. První zastávkou je klasická belgická friterie, kde zkušeným okem objednáváme dvě porce a k tomu belgické klobásky. Totiž belgické hranolky, to není jen tak. Nakrájené brambory se smaží v hovězím tuku, a to hned dvakrát. Nejdřív asi 5 minut v 130° C, pak odpočívají a těsně před podáváním vám je osmaží podruhé, tentokrát v 170°C tuku. Barva, chuť a křupavost se s ordinérními hranolkami nedá srovnat.

20150528_200934[1]

Ale popojedem, večer zdaleka nekončí a Estelle mě zatahuje do hospůdky, kde mají slušný výběr belgických piv a my se zde zkušeně dáváme do degustace. Klasické belgické pivo je silnější než naše piva, ale k mání jsou i slabší piva s nejrůznějšími příchutěmi. Během večera se dozvídám, že u nás známé belgické pivo Hoegarden se čte hugád:n a při koštu kokosového piva Mongoza z kokosové skořápky si sedám na zadek a ihned pořizuji selfie společně s Estelle. Dostávám rady, kde v Liége nakoupit zajímavá piva a později po cestě zpět na hotel se zastavujeme u Estelle doma, kde vybrakuje rodinnou lednici a vybaví mě zajímavými vzorky piv na cestu. Loučíme se dlouho.

20150528_221710[1]

 

Druhý den mě GPS navede do centra Liége, kde skoro v pěší zóně nechávám auto stát na blikačky a vcházím do obchodu „Beer Lovers“ (http://beer-lovers.be/), nejkrásnějšího kšeftíku s pivy všech možných druhů, většinou belgických. Po krátké pauze na cigaretku, během které jsem si důkladně prohlédla krám, se mě ujal sám pan majitel Eddy Custine. Chtěla jsem Mongozu, ke třem kokosovým jsem přidala ještě banánové a mango. Eddy nic neponechal náhodě a nádhernou angličtinou s francouzským přízvukem mi dal tři zásadní rady, jak Mongozu podávat. Připadala jsem si spíš jak ve vinotéce a nebylo pochyb, že Eddy je opravdový znalec. To jsem naštěstí hned vycítila a začala se vyptávat na další vzorky. Řeč byla taky o České republice, místních pivech a taky šutrech (z Eddyho vypadlo, že je geolog). Z krámu jsem odcházela obtěžkána lahváči v igelitkách a s širokým úsměvem na rtech. Pokud někdy plánujete návštěvu Lutychu, toto je zastávka číslo jedna! Kromě obchodu je tu i příjemná hospůdka, kde můžete všechny vzorky ochutnat….

Beer Lovers II

 

Belgie je krásná země, lidé vřelí, hranolky křupavé, pivo výtečné. Co víc si přát.

 

Aňa

 

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře