Tento způsob léta zdá se mi býti poněkud nešťastný. Kdo se chce zchladit, tak určitě ocení tyhle tři tipy na jednoduché recepty, které Vám vykouzlí husí kůži i v tom největším vedru. Připravte se, budeme potřebovat mrazák a hooodně ledu.
Gazpacho
rajčata
paprika
okurka
cibule
česnek (1 stroužek)
olivový olej
sůl, pepř
bazalka nasekaná k podávání
vinný ocet + cukr na dochucení
V mixéru umixujeme veškerou zeleninu, rajčat by mělo být alespoň ½ množství ostatní zeleniny.
Promixovanou směs propasírujem přes síto a ochutíme cukrem, solí, octem a nasekanou bazalkou. Necháme alespoň 1 hodinu v lednici vychladit. Podáváme s kostkami ledu.
Ice tea
¾ hrnku cukru – samozřejmě můžete použít alternativu, nebo sladidlo vynechat úplně
2 velké citrony
hrst máty
6 sáčků černého čaje
a hodně ledu
Nejdřív si svaříme sirup. Do půl hrnku vody nasypeme cukr a kůru ze dvou citronů (loupejte tak, aby tam bylo co nejméně té bílé dužniny) a přivedeme k varu. Mícháme, aby se rozpustil cukr. Asi dvě minuty mírně povaříme, sundáme z ohně a vložíme mátu. Necháme vychladnout.
Do čtyř hrnků vroucí vody dáme na 5 minut vylouhovat 6 sáčků čaje, přidáme sirup, šťávu z citronů 4-6 hrnků studené vody (podle chuti) a spoustu ledu. Podáváme s kolečky citronu a lístky máty.
Třešňový sorbet
½ kila třešní
cca 2 lžičky agávového sirupu
výkonný mixér
Vypeckované třešně dáme zmrazit. Kdo nemá doma vypeckovávač, poradí si i s prázdným lahváčem a silnějším brčkem. Třešeň se položí na hrdlo láhve a brčkem prorazí, takže pecka propadne do láhve.
Zmražené třešně rozmixujeme mixérem (co je vhodný i na drcení ledu) s trochou agávového sirupu. Je to ró, je to dobré a nespornou výhodou je, že pokud máte ty zmražené třešně v mrazáku, sorbet máte hotový za pár vteřin.
Takhle si můžete snadno a rychle vyrobit jakoukoli domácí zmrzku během pár vteřin.
Pokud byste rádi pití s nějakým tím procentem, doporučujem k nahlédnutí článek pro alkoholiky publikovaný zde.