3 recepty, které Vás zchladí

Tento způsob léta zdá se mi býti poněkud nešťastný. Kdo se chce zchladit, tak určitě ocení tyhle tři tipy na jednoduché recepty, které Vám vykouzlí husí kůži i v tom největším vedru. Připravte se, budeme potřebovat mrazák a hooodně ledu.

 

Gazpacho

gazpacho III

 

rajčata

paprika

okurka

cibule

česnek (1 stroužek)

olivový olej

sůl, pepř

bazalka nasekaná k podávání

vinný ocet + cukr na dochucení

V mixéru umixujeme veškerou zeleninu, rajčat by mělo být alespoň ½ množství ostatní zeleniny.

Promixovanou směs propasírujem přes síto a ochutíme cukrem, solí, octem a nasekanou bazalkou. Necháme alespoň 1 hodinu v lednici vychladit. Podáváme s kostkami ledu.

 

Ice tea

ice tea

 

¾ hrnku cukru – samozřejmě můžete použít alternativu, nebo sladidlo vynechat úplně

2 velké citrony

hrst máty

6 sáčků černého čaje

a hodně ledu

Nejdřív si svaříme sirup. Do půl hrnku vody nasypeme cukr a kůru ze dvou citronů (loupejte tak, aby tam bylo co nejméně té bílé dužniny) a přivedeme k varu. Mícháme, aby se rozpustil cukr. Asi dvě minuty mírně povaříme, sundáme z ohně a vložíme mátu. Necháme vychladnout.

Do čtyř hrnků vroucí vody dáme na 5 minut vylouhovat 6 sáčků čaje, přidáme sirup, šťávu z citronů 4-6 hrnků studené vody (podle chuti) a spoustu ledu. Podáváme s kolečky citronu a lístky máty.

 

Třešňový sorbet

třešňový sorbet

 

½ kila třešní

cca 2 lžičky agávového sirupu

výkonný mixér

Vypeckované třešně dáme zmrazit. Kdo nemá doma vypeckovávač, poradí si i s prázdným lahváčem a silnějším brčkem. Třešeň se položí na hrdlo láhve a brčkem prorazí, takže pecka propadne do láhve.

Zmražené třešně rozmixujeme mixérem (co je vhodný i na drcení ledu) s trochou agávového sirupu. Je to ró, je to dobré a nespornou výhodou je, že pokud máte ty zmražené třešně v mrazáku, sorbet máte hotový za pár vteřin.

Takhle si můžete snadno a rychle vyrobit jakoukoli domácí zmrzku během pár vteřin.

 

Pokud byste rádi pití s nějakým tím procentem, doporučujem k nahlédnutí článek pro alkoholiky publikovaný zde.

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře