3 místa v Praze, která nesmíte minout, pokud jste líný zahradník

Pokud žijete v Praze a máte rádi vůni čerstvě utržené zeleniny, rádi se rýpete v hlíně a připravujete pro své přátele gurmánské zážitky z nejčerstvějších surovin, nemusíte házet flintu do žita. V Praze je možné všechno!

A pokud jste v metropoli jen na skok, nebo Prahou pouze projíždíte, tato tři místa určitě stojí za zastávku.

Všechny tři podniky vedou lidi srdcaři a já jim moc přeju úspěch v tom, co dělají.

 

Když chcete v Praze pěstovat

Na jaře jsem své sestře Zuzce, toho času „v očekávání“, pomáhala založit záhon v holešovické Prazelenině (prazelenina.cz). Najdete ji hned vedle bývalého holešovického pivovaru, když projdete architektonicky čistým (a také vylidněným) náměstím, projdete podchodem a minete dvě houpačky zapíchlé do betonu, na kterých snad dítě nesedělo. Dostanete se na zaplivaný plácek bývalého parkoviště, kde je vždy rušno, pěstitelé obhlížejí své záhonky, nahaté děti tu pobíhají s konvičkami s vodou, nebo se rýpou v hromadě hlíny, zatímco jejich rodiče si v přilehlé maringotce objednávají orosené točené. Prostě ráj na zemi.

prazelenina

Prazelenina

Zuzka si tak během roku bude moci vypěstovat zeleninu pro svou rodinu a protože bydlí s rodinou hned naproti přes ulici, není pro ně problém navštívit záhon např. po cestě z práce, nebo z obchodu. Záhon ale není jediné, co na ně v Prazelenině čeká. Kromě ohniště, pískoviště a hřiště na pétanque tu stojí také maringotka, kde si můžete dát točené pivo, limču, nebo třeba domácí chleba se sádlem. Podle toho, kdo z organizátorů má zrovna službu.

Sousedská setkávání jsou podpořena společným pečením domácího chleba (v Prazelenině najdete i venkovní pec), koncerty a podobnými akcemi.

Myšlenka komunitních zahrad se v posledních letech rozšířila do většiny světových měst a všude s velkým úspěchem. Organizátoři Prazeleniny měli na jaře tolik žádostí o registraci, že jejich příjem museli zastavit. „Už to není takové to sousedské prostředí, kdy každý znal každého,“ říká Vašek Jílek, jeden z organizátorů, původem jak jinak než z Poličska.

trojka v prazelenine

My jsme si přinesli svůj vyvýšený záhonek

Podobných komunitních zahrad je v Praze zatím pomálu. Na jazyk se mi dere otázka: “Proč radnice jednotlivých městských částí takovéto aktivity víc nepodporují? Hluchých míst je mezi šedou zástavbou poměrně dost.

Pravdou je, že i Prazelenina to nemá na svém působišti lehké. Nikdy neví, jestli další sezónu opět otevřou, protože na místě, kde jsou dnes pytle s hlínou, by jednou měl vyrůst Nejvyšší kontrolní úřad. Platí se tu značné nájemné a i proto pěstitelé na zimu všechny pytle s hlínou vysypou a všechno vybavení poskládají na co nejmenší plochu, aby na nájmu ušetřili.

V Prazelenině tak stojí pronájem 1m2 záhonu na rok 850,-Kč, což určitě není nejlevnější špás. To jen dokazuje, že zahrádkáři v Prazelenině nepřepočítávají výpěstky na peníze, ale jednoznačně vidí přidanou hodnotu. Ostatně ZOO Praha naveze vždy z jara do Prazeleniny auto sloního trusu, který je výtečným hnojivem, takže kdo by odolal?

Nezbývá než popřát dobrou úrodu a hodně síly do dalších let.

 

Když chcete v Praze koupit rostliny

Kvatilní sadba je základ. A Zahradnictví Krulichovi u Břevnovského kláštera splní přání i těch nejnáročnějších líných zahradníků. Ať už scháníte mátu do mojita, nebo třeba pelyněk „Coca Cola“, o kterém píši tady, u Krulichů to vždy seženete. Výběr je velmi působivý.

Na jaře tu seženete neuvěřitelné množství druhů sazenic zeleniny a během celého roku tu mají výběr teplomilných rostlin, které parkují v místních sklenících. Je libo pokojový olivovník, nebo eukalyptus? Všechno tu bezpečně najdete a garantuji Vám, pokud jste vášnivý pěstitelé, budete odcházet s plnými igelitkami a úsměvem od ucha k uchu.

zahradnictví krulichovi

Zahradnictví Krulichovi

Tak se to stalo i mně, když jsem se na jaře v pátek odpoledne vydala z Lezníka do metropole nakoupit „pár“ sazenic. Měla jsem jen hodinového „fóra“, což pražská Jižní spojka snadno smazala a já jsem ke Krulichovým přiběhla!!! s jazykem na vestě za pět minut šest. I tak mě tam manželé Krulichovi, přesto, že už se evidentně těšili na víkend, nechali chvíli přesčas a já jsem nakoupila, co jsem unesla. Za zmínku stojí např. jeden druh šáchoru, který má hlízky, co chutnají jako mandle.

Kdo schání sazenice chřestu, najde je rovněž tam!!!

 

Když se chcete v Praze dobře najíst

Před třemi lety otevřel Vojta Jílek, původem samozřejmě z Poličska, veganskou restauraci na Krymské ulici. Netrvalo dlouho a přibyla pobočka v Jindřišské.

Do Plevelu to táhne strávníky napříč spektrem, myslím, že většina budou možná všežravci, kterým tu jídlo prostě chutná. Navíc ho mohou zapít pivem Polička, takže kdo by odolal…. Jediným nešvarem, kterého jsem si povšimla už ve vícerých veganských restauracích, je pojmenování pokrmů podle klasických „masožroutských“ jídel, např. raw hamburger, veganská sekaná, atd. To pak my masaři podvědomě očekáváme úplně jinou chuť a někdy můžeme být zklamáni. Co si o tom myslíte?

raw burger

Raw burger

Na Plevelu si moc vážím pohodovou atmosféru. Na první pohled nepoznáte, že jde o alternativní podnik. Žádné sošky Buddhy, předyzajnované stoly, meditační hudba, bosí lidé. Příjemná hospoda s klavírem, pivem a dobrým jídlem.

plevel

Plevel v Krymské

No, indície máte, nezbývá než vyrazit. Pokud znáte v Praze nějaká další místa, která se nesmí minout, podělte se o ně v komentářích! Moc rádi zas vyrazíme do metropole.

Jsme vášniví sběrači jedlých rostlin, ze kterých nejraději vaříme. Máme rádi čerstvé jídlo a inspirujeme druhé, aby pěstovali jedlé rostliny na svých zahradách, balkónech, parapetech, ale i v městských ulicích. Milujeme nové chutě a vyhledáváme je všude na našich cestách. Jsme autoři e-booku Divoká kuchařka>> a nadšení propagátoři líného zahradnictví.
Komentáře